Turska konačno lansirala prvi satelit domaće proizvodnje

0

Turska je rano jutros lansirala svoj prvi komunikacioni satelit domaće proizvodnje, Turksat 6A, u orbitu, čime će da se proširi satelitska pokrivenost zemlje i zadovolje njene potrebe za televizijskim emitovanjem, rekle su vlasti.

Raketa SpaceX Falcon 9 je odnijela satelit u svemir iz svemirskog lansirnog kompleksa Cape Canaveral na Floridi u Sjedinjenim Državama, piše Rojters.

Turski predsjednik Redžep Tajiip Erdogan je rekao da ovo lansiranje označava otvaranje „nove faze“ za Tursku u proizvodnji satelita.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu je istakao da je prvi signal sa Turksata 6A primljen 67. minut nakon lansiranja, kao što je i planirano, dodajući da će taj satelit da proširi mogućnost praćenja turskih sadržaja na pet milijardi ljudi.

„Mi ćemo da dovedemo vlastite komunikacije, naše televizijske emisije na sigurniji, bolji nivo“, rekao je, objasnivši da će Turksat 6A sad omogućavati sadržajima iz Turske da dosegnu i Indiju, Indoneziju, Maleziju i Tajland.

Turska je i ranije lansirala satelite pomoću raketa iz SpaceX-a.

Uraloglu je dodao da je Turksat 6A rezultat desetogodišnjeg napora da se proizvede satelit u Turskoj, čime je ta zemlja postala jedna od 11 zemalja koje su to učinile.

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.