Tunis: Četiri osobe osuđene na smrt zbog ubistva ljevičarskog političara iz 2013. godine

0

Sud u Tunisu osudio je četiri osobe na smrt a dvije na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva ljevičarskog političara 2013. godine, saopštilo je danas državno tužilaštvo.

Ubistvo vođe koalicije „Popularni front“ Čakrija Belaida koji je upucan u svom automobilu ispred kuće u kojoj je živio u februaru 2013. godine izazvalo je velike proteste širom zemlje koji su doveli do ostavke tadašnjeg premijera Hamadija Džebalija.

Slučaj je ponovo otvoren prošlog mjeseca nakon što je sudija koji je vodio prethodnu istragu uhapšen zbog sumnje da je prikrivao informacije. Presuda koja je donijeta u srijedu dolazi nakon više odlaganja i dugotrajnog razmatranja zbog „složenosti ovog veoma teškog slučaja“, rekao je član Belaidovog odbora za odbranu Mohamed Džmur.

Od 23 optužena petoro je oslobođeno, dok su ostali dobili kazne od dvije godine do 120 godina zatvora.

Belaidov brat Abdelmadžid je presude nazvao „pozitivnim korakom“ i dodao je da još čekaju suđenje osumnjičenima za planiranje atentata.

Do pred smrt Belaid je bio poznat kao veliki kritičar tada vladajuće islamističke partije Enhada koju su nakon atentata na njega njegove pristalice optuživale da je zauzela previše popustljiv pristup prema islamskim ekstremistima.

Nakon ubistva još jednog ljevičarskog političara Mohameda Brahmija u julu te godine vladajuća Enhada je proglasila islamističku organizaciju Ansar al-Šarija za terorističku, dok su snage bezbjednosti ubile nekolicinu navodnih članova grupe povezane sa Al-Kaidom osumnjičenih za umiješanost u Belaidovu smrt.

Nekoliko članova Ansar al-Šarija su osuđeni na zatvorske kazne, uključujući čelnika njenog vojnog i obavještajnog krila.

Ubistva i nemiri koji su uslijedili izazvali su političku krizu u Tunisu dok se zemlja borila da pređe sa diktature na demokratiju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.