Troje ubijenih u raciji izraelske vojske u gradu Dženin u Pojasu Gaze

0

Troje Palestinaca je ubijeno i osmoro je povređeno danas u raciji izraelske vojske (IDF) u gradu Dženin u Pojasu Gaze, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Iz IDF-a je navedeno da je u Dženinu izvršena operacija protiv militanata i da je više naoružanih Palestinaca upucano, prenosi Rojters.

IDF su saopštile da su u petak izvele vazdušni udar na palestinski „operativni centar“ u Dženinu na Zapadnoj obali i likvidirale „uticajnog i traženog ekstremistu“.

 

UN: Humanitarni paketi za Gazu nagomilani u Egiptu zbog zatvaranja granice

Direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova Edem Vosornu izjavila je danas da se humanitarni paketi hrane i lj‚1ekova za Palestince u Gazi nagomilavaju u Egiptu zbog zatvaranja graničnog prelaza Rafa.

Vosornu je dodala da u skladištu UN nije pristigao nijedan paket pomoći dva dana, prenosi Rojters.

„Ponestaje nam riječi da opišemo ono što se dešava u Gazi. Opisali smo to kao katastrofu, noćnu moru, pakao na zemlji. To je sve navedeno, pa i gore“, rekla je Vosornu.

Ona je izvijestila Savet bezbednosti UN da je zatvaranje graničnog prelaza između Egipta i Gaze kod grada Rafa zaustavilo dostavljanje najmanje 82 tone zaliha, dok je protok pomoći kod prelaza Kerem Šalom ograničen zbog „sukoba, izazovnih logističkih uslova i kompleksnih procedura koordinacije“.

 

Bajden: Ono što se dešava u Gazi nije genocid

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da vojska Izraela (IDF) ne čini genocid u Gazi, govoreći u ponedjeljak u Bijeloj kući prilikom događaja za obeležavanje nasljeđa američkih Jevreja.

„Ono što se dešava u Gazi nije genocid. Mi to odbijamo“, rekao je Bajden, odbijajući kritiku od strane propalestinskih demonstranata širom SAD koji ga nazivaju „genocidni Džo“.

Bajden je napomenuo da vjeruje da je Izrael žrtva napada 7. oktobra prošle godine, kada su pripadnici militantne grupe Hamas ubili oko 1.200 ljudi i oteli oko 250 talaca na jugu Izraela. „Želimo poražen Hamas. Radimo sa Izraelom da bismo to postigli“, kazao je Bajden.

On je takođe odbacio izjavu tužioca Međunarodnog suda pravde Karima Kana koji je juče zatražio izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua jer „postoje razumni razlozi za verovanje“ da on „snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.