Tramp u panici? Ne može da obezbijedi bankarsku garanciju od 454 miliona dolara

0

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp je navodno u panici dok mu se približava rok da obezbijedi bankarsku garanciju u iznosu od pola milijarde dolara kako bi žalba koju je uložio na presudu za prevaru države Njujork mogla da odloži izvršenje novčane kazne, odmjerene u istom iznosu, a njujorški pravobranioci su danas pozvali apelacioni sud da ne pada na njegove tvrdnje kako on ne može da obezbijedi garanciju u tolikom iznosu, javljaju američki mediji.

CNN, pozivajući se na izvore upućene u njegov način razmišljanja, govori da je Tramp, koji je izvjesno ponovni republikanski kandidat za šefa države, zapao u „panično stanje“, ali se protivi bilo kakvom rješenju koji bi podrazumijevalo podnošenje zahtjeva za bankrot.

Asošijeted pres izvještava o pozivu pravobranilaca države Njujork apelacionom sudu da se ne peca na tvrdnje Trampovog tima da nije moguće obezbijediti bankarsku garanciju vrijednu 454 miliona dolara koja bi obezbijedila odlaganje prinudne naplate kazne tokom trajanja žalbenog postupka.

Trampovi advokati i brokeri saopštili su početkom nedjelje da on ne može da nađe nikog ko bi mogao da mu izda garanciju na toliki iznos, ali država Njujork smatra da bivši predsjednik SAD i ostali koji su kažnjeni sa njim zbog obmanjivanja banaka i osiguravajućih društava nisu istražili sve opcije da obezbijede sredstva.

„Tuženi su propustili da predlože ozbiljnu alternativu“, naveo je Denis Fan, advokat njujorškog pravobranilaštva u podnesku Apelacionom sudu države Njujork.

Prema njegovim riječima, takva alternativa mogla bi biti obezbjeđivanje više manjih bankarskih obveznica koje bi u zbiru dale traženi iznos, ili sudski nadzor nad dijelom Trampovih nekretnina dok se on žali na presudu prema kojoj su on i njegovi saradnici, uključujući dva njegova sina, fabrikovali finansijske izvještaje na osnovu kojih su Trampove organizacije dobijale zajmove i zaključivale povoljne poslovne sporazume.

Advokati bivšeg predsjednika tvrde da „pod okolnostima kakve su predstavljene nije moguće“ obezbijediti obveznicu na 454 miliona dolara, da entiteti koji izdaju takve obveznice privatnim kompanijama insistiraju da se založe gotovina ili dionice, i da odbijaju zalaganje nekretnina, a zalog bi morao da pokrije 120 odsto iznosa koji traži sud – više od 557 miliona dolara.

Broker osiguranja Gari Đulijeti, Trampov prijatelj koji s njima igra golf, obezbjeđuje mu dio osiguranja i koji je za njega svjedočio na sudu, pod zakletvom je dao pisanu izjavu da se „obveznica ovolike vrijednosti rijetko viđa – ako se uopšte viđa“, i da se one daju javnim kompanijama, dok je Trampova kompanija privatna.

Međutim, advokat pravobranilaštva Denis Fan smatra u današnjem dopisu da „nema ničeg neuobičajenog u tome da se čak i presuda koja glasi na milijardu dolara obezbjeđuje u punom iznosu kada se ulaže žalba“, i priložio je primjere takvih slučajeva – uglavnom kompanija čijim se obveznicama trguje na berzi.

Fan je zatražio od njujorškog Apelacionog suda da odbije Trampov zahtjev da se odloži prinudna naplata kazne dok se on žali.

Ukoliko Apelacioni sud ne bude prihvatio Trampov zahtjev, državna tužiteljka Leticija Džejms će za pet dana, to jest 25. marta, moći da krene u izvršenje prvostepene presude.

Džejms je rekla da će krenuti u zapljenu dijela Trampove imovine ako on ne bude mogao da plati.

Jedan od Trampovih advokata Kristofer Kise saopštio je da dokumentacija pokazuje da Džejms uporno ide na „pogrešnu interpretaciju činjenica i pogrešnu primjenu materijalnog prava u svom političkom krstaškom ratu“ protiv Trampa.

Tramp je lider Republikanske stranke. Leticija Džejms je članica Demokratske partije, a Tramp je stalno opisuje kao stranačkog zvaničnika koji pokušava da opstruiše njegovu kampanju da ponovo postane predsjednik države.

Tramp je tvrdio: „Ne daju ti čak ni šansu da se žališ. Traže da platiš prije no što se žališ. Pa ako prodaš imovinu ili nešto uradiš i uspiješ sa žalbom, onda nemaš imovinu.“

Slične tvrdnje on je, kako izvještava CNN, jutros iznosio i na svojoj društvenoj mreži Trut soušl, gdje je napisao: „Ima li to smisla? Lov na vještice! Izborno miješanje!“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.