Tramp napunio 78 godina: On i Bajden najstariji predsjednički kandidati ikad

0

Donald Tramp je proslavio 78. rođendan, što će birače podsjetiti da su kandidati dvije glavne stranake koji se ove godine bore za funckiju predsjednika SAD-a najstariji kandidati za tu dužnost u američkoj istoriji.

Dob i mentalna oštrina u središtu su „okršaja“ između republikanca Trampa i njegovog demokratskog protivnika, predsjednika Džoa Bajdena, često dobijajući više pažnje nego suštinska politička pitanja uoči izbora 5. novembra, piše Rojters, prenosi Hina.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti zbog poodmakle dobi Bajdena, koji ima 81 godinu. Ali sa 78 godina, Tramp je samo tri i po` godine mlađi i bio bi najstarija osoba ikada inaugurisana ako osvoji drugi mandat.

Trump bi trebao govoriti na rođendanskoj zabavi koju je za njega u Vest Palm Biču na Floridi organizovala grupa okorjelih pristalica Club 47 USA.

Tokom predizborne kampanje, TrAmp nije eksplicitno postavljao pitanje Bajdenove starosti, ali je nastojao iskoristiti svaku verbalnu grešku svog protivnika, kao i Bajdenov sporiji hod, kako bi ga proglasio neprikladnim za Okruglu kancelarju.

Bajden Trampu: Godine su samo broj

“Ne radi se o godinama, već o mentalnoj kompetenciji”, rekla je portparolka Trampove kampanje Kerolajn Leavit, tvrdeći da glasači mogu vidjeti kontrast između Bajdena i Trampa, za kojeg je rekla da je “oštar poput žileta s elitnom izdržljivošću”.

Bajden je odgovorio na pitanja o svojoj dobi rekavši glasačima da se fokusiraju na njegova postignuća na dužnosti kao dokaza oštroumnosti i snage. Takođe je opisao Trampa kao prijetnju demokratiji nakon njegovih nastojanja da poništi izbore 2020. i kritikovao njegove ponekad nerazgovjetne govore, kao i zapaljivu retoriku protiv imigranata.

Sretan 78. rođendan, Donalde. Od jednog starca drugom: godine su samo broj”, objavio je Bajden na „X“-u zajedno s kratkim videom koji pokazuju kako se njegovi postupci i politika razlikuju od Trampovih. Dodao je da su ovi izbori, međutim, “izbor”.

Tramp i Bajden su izjednačeni u nacionalnim ispitivanjima javnog mnjenja, a Tramp vodi u nekoliko država koje bi mogle odlučiti izbore u novembru.

Prva televizijska debata 27. juna biće važan test i za dva kandidata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.