Mladen Mikijelj

Tramp i Bajden će javno ukrstiti stavove u junu i septembru

0

Domaćin prve, 27. juna, biće televizija CNN, a debata će se održati u Atlanti, u saveznoj državi Džordžiji. Druga debata zakazana je za 10. septembar na televiziji ABC, ali još nije utvrđeno mjesto održavanja.

Brzi dogovor o rasporedu sučeljavanja uslijedio je nakon Bajdenove najave da neće učestvovati u jesenjim predsjedničkim debatama koje je sponzorisala nestranačka komisija koja ih je organizovala više od tri decenije.

Umjesto toga, iz Bajdenove kampanje su predložili da mediji direktno organizuju debate sa potencijalnim demokratskim i republikanskim kandidatima, pri čemu će prva biti održana krajem juna, a druga u septembru.

Tramp je, u objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social, napisao da je „spreman i voljan raspravljati“ o Bajdenu u predloženo vrijeme.

Nekoliko sati kasnije, Bajden je rekao da je prihvatio poziv CNN na debatu 27. juna, dodajući:

„Ti si na potezu, Donalde. Kao što si rekao: bilo gdje, bilo kada“.

Tramp je za Foks njuz digital (Fox News Digital) izjavio da je prihvatio poziv.

„Dolazim“, kazao je on.

Ipak, čini se da dvije strane imaju značajne razlike u ključnim pitanjima o tome kako organizovati debate, uključujući dogovor o medijskim partnerima, moderatorima, lokaciji i pravilima – nekima od pitanja koja su dovela do formiranja Komisije za predsjedničke debate 1987. godine, podsjeća AP.

Prijedlog Bajdena bi isključio kandidate treće strane, kao što je Robert F. Kennedy mlađi.

Bajdenov potez pokazuje da je spreman preuzeti određene rizike kako bi povećao svoje rezultate u istraživanjima javnog mnjenja u trci u kojoj zaostaje za Trampom u ključnim državama, nakon što su glasači i dalje zabrinuti zbog njegovih godina i upravljanja ekonomijom, piše AP.

„Donald Tramp je izgubio dvije debate od mene 2020. Od tada se nije pojavio na debati“, rekao je Bajden u video-poruci objavljenoj na mreži X.

„Sada se ponaša kao da želi ponovo raspravljati o meni. Uljepšaj mi dan, druže, čak ću to učiniti dvaput“, poručio je Bajden.

Tramp je odgovorio Bajdenu nazivajući ga „najgorim protivnikom u TV duelu“ sa kojim se ikada suočio.

„Spreman sam i voljan raspravljati sa pokvarenim Džoom u dva predložena termina – u junu i septembru“, objavio je on.

„Snažno bih preporučio više od dvije debate i, zbog uzbuđenja, da se održe na nekom izuzetno velikom mjestu, iako se Bajden navodno plaši velikog broja ljudi – to je samo zato što ih ne razumije“, dodao je Trump.

Tramp je prethodno odbio raspravljati o svojim rivalima u republikanskoj trci za predsjedničku nominaciju.

U snimku, Bajden je aludirao i na Trampove probleme sa zakonom, referencom na pauze svake srijede u Trumpovom suđenju za tajni novac u New Yorku.

„Pa, hajde da izaberemo datume, Donalde. Čuo sam da si srijedom slobodan“, rekao je Bajden.

Bajden je rekao da bi želio raspravljati sa Trampom o ukidanju presude Roe protiv Wadea koja je garantovala nacionalno pravo na abortus, prijetnji koju bivši predsjednik predstavlja za demokratiju, te Trampovim ekonomskim planovima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.