Todorović (DNP): Đeljošaj promijenio svoj stav o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu nakon posjete Prištini, smiju li Srbi da pomenu svoje mrtve?

0

DNP konstatuje da je potpredsjednik vlade i ministar ekonomije Nik Đeljošaj promijenio svoj stav o podršci Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, jer je na sastanku lidera parlamentarne većine početkom protekle nedjelje saopštio da će istu podržati,saopštila je Jovana Todorović, portparolka Demokratske narodne partije.

Dodaje da kako je došlo do promjene stava gospodina Đeljošaja nije teško zaključiti, imajući u vidu njegovu nedavnu posjetu Prištini.

“Ono što je nejasno jeste da gospodin Đeljošaj ideju premijera Spajića o izglasavanju Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, predstavlja kao rad za tuđe interese, dok je Rezolucija o Srebrenici rad za crnogorske interese. Čudni aršini i principi gospodina Đeljošaja, posebno njegovo žmurenje na jedno oko, kao da je on filter za čišćenje političkih grehova. Podsjetićemo ga da je u vladi Milojka Spajića, zahvaljujući isključivo podršci koalicije ZBCG postao potpredsjednik Vlade, a njegov kolega Maraš Dukaj ministar javne uprave, i to sa osvojena dva poslanička mandata po principu afirmativne akcije”, kazala je Todorović.

Navodi da su oni tada izgleda zažmurili na oba oka da bi Albanski forum mimo svake političke matematike i logike dobio dva resora i potpredsjedničku funkciju u vladi.

“Da li smo i tad radili u tuđem interesu ili je to bio interes Nika Đeljošaja? Očekivali smo da se gospodin Đeljošaj oglasi prije zbog kršenja koalicionog sporazuma i činjenice, da je jedan od potpisnika sporazuma, Genci Nimanbegu uz podršku jos jednog ministra u Spajićevoj vladi Fatmira Đeke, napravio koaliciju sa DPS-om u Ulcinju? A pošto se gospodin Đeljošaj nije oglasio, zaključujemo da je u ovom slučaju zažmurio na oba oka”, kaže Todorović.

Zaključuje da to znači da predstavnici albanskih patija istovremeno mogu da budu i sa DPS-om i sa nama u vlasti, i u tome ne vide nikakav moralno principijelni problem.

“Već sa pozicija vrhovnog autoriteta opredeljuju svoju političku milost prema nacionalnim pitanjima srpskog naroda, i to na način da su stradanje i genocid u Jasenovcu tuđi , a da je Srebrenica crnogorski interes. Kao što je po riječima gospodina Đeljošaja i NATO agresija bila humanitarna akcija. I predstavnici albanskih partija onda očekuju da dobiju naše glasove podrške za potpredsjednika Skupštine iz redova manjinskih naroda, jer nam po njihovom mišljenju čine čast da ih glasamo.DNP kao potpisnik koalicionog sporazuma će ubrzo zatražiti sastanak sa premijerom Spajićem i pokrenuti pitanje kako je moguće biti na lokalnom nivou u koaliciji sa DPS-om, a na državnom sa onima koji su pobijedili DPS? Ili je političkim predstavnicima Albanaca sve dozvoljeno, dok Srbi ne smiju ni da pomenu svoje mrtve”, zaključila je Todorović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.