Tenzije na relaciji Atina – Tirana: Albanski apelacioni sud potvrdio osuđujuću presudu protiv grčkog političara

0

Tri nedelje nakon što je grčki političar u Abaniji Fredi Beleris osvojio mandat na izborima za Evropski parlament, albanski apelacioni sud danas mu je potvrdio presudu nižeg suda povodom optužbi za kupovinu glasova.

Beleris je uhapšen u maju 2023. godine tokom kampanje za izbore za gradonačelnika u svom rodnom gradu Himari, u kojem živi etnička grčka zajednica, prenosi Rojters.

On je kasnije pobijedio na izborima, ali nikada nije položio zakletvu jer je bio u pritvoru tokom suđenja, a u martu ove godine osuđen je na dvije godine zatvora zbog izborne prevare.

Belerisov slučaj je opteretio odnose između Albanije i Grčke, susjednih država čiji su odnosi često zategnuti zbog kulturnih i istorijskih nesuglasica, kao i zbog velikog broja albanskih imigranata u Grčkoj i brojne grčke manjine u Albaniji.

U izjavi za britansku agenciju, Beleris je optužio premijera Edija Ramu za organizovanje zavjere protiv njega i rekao da je već pokrenuo žalbeni postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

– Oni koji su sanjali da će Rama delovati kao lider zemlje koja želi da se pridruži Evropskoj uniji, a ne kao još jedan autoritarni lider, sada su demantovani – izjavio je Beleris.

Grčka je zatražila da Beleris odmah, neodložno bude pušten na slobodu, upozoravajući da bi ovaj slučaj mogao uticati na albanski zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

– Beleris nije samo izabrani gradonačelnik Hamare, već je i izabrani član Evropskog parlamenta. Zato je obaveza albanskih valsti da preduzmu sve neophodne mjere kako bi mu se omogućilo da prisustvuje radu EP, počev od plenarne sjednice u julu – upozorilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.