Tenzije između Sjeverne i Južne Koreje: Pjongjang će, ipak, nastaviti da lansira satelite

0

Sjeverna Koreja će nastaviti da koristi svoja suverena prava, među kojima se podrazumijeva lansiranje satelita i slanje dodatnih trupa i oružja u demilitarizovanu zonu na granici s Južnom Korejom.

Kako prenosi „Rojters“, Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje saopštilo je da je prošlonedjeljno lansiranje satelita bilo prouzrokovano potrebom Pjnogjanga da nadgleda Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike.

„Lansiranje je legalno i predstavlja pravo na samoodbranu, na temeljnu reakciju i precizno praćenje ozbiljnih vojnih akcija Sjedinjenih Država i njihovih sledbenika“, prenosi državna novinska agencija KCNA.

Zvanični Pjongjang ističe i da je satelit ušao u orbitu i da šalje fotografije, dok Južna Koreja navodi da ne može da potvrdi ovu informaciju.

Severnokorejske akcije podstakle su Seul da privremeno suspenduje vojni sporazum između dvije zemlje, koji je potpisan 2018. godine, nakon čega su vojnici sa sjeverne strane granice viđeni kako obnavljaju srušena stražarska mesta i dovoze opremu u demilitarizovanu zonu.

Podsjećamo, zbog povećanih tenzija između ove dvije zemlje, te nemogućnosti obavještajnih službi Seula da isprate aktivnosti svog sjevernog susjeda, juče je ostavku na mjesto direktora obavještajno-bezbjednosne agencije Južne Koreje (NIS) podnio Kim Kiou-hiuna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.