Mladen Mikijelj

Teheran još ne sprema odmazdu: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvjesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku

0

Posle neizvjesnih nedelju dana, tokom kojih se cijela planeta pitala da li će i u kojoj mjeri Izrael odgovoriti na napade Irana i situaciju na Bliskom istoku dovesti na ivicu provalije, Tel Aviv je juče, ipak, izveo udar manjeg intenziteta na Teheran. Na meti izraelskih dronova bio je i Isfahan, grad u centru Irana, u kojem se nalaze velika vazdušna baza, nuklearna postrojenja i vojni objekti. Napad se, prema iranskim zvaničnicima, završio bez žrtava i materijalne štete, a iranska novinska agencija IRNA javila je da je Teheran aktivirao sistem PVO iznad Isfahana i uništio tri bespilotne letjelice zbog čega su se u gradu začule eksplozije. Vašington je negirao umiješanost u napade.

Svjetski lideri i međunarodni zvaničnici pozvali su juče brže-bolje na smirivanje tenzija između Izraela i Irana, dok je neimenovani iranski zvaničnik za „Rojters“ posle kontraudara Tel Aviva izjavio da Teheran trenutno ne planira odmazdu. Izvor Si-En-Ena tvrdi da su direktni udari između dva neprijatelja okončani. Sagovornik američke TV, koji je insistirao na anonimnosti, dodao je da se, po njegovim saznanjima, ne očekuje da će Iran odgovoriti na udare, ne navodeći za to nikakvu argumentaciju.

Viši komandant iranske vojske Sijavoš Mihandust saopštio je na iranskoj državnoj TV da nije pričinjena veća šteta u napadu na Isfahan.

Buka koja se čula tokom noći u gradu, nastala je zbog aktiviranja sistema protivvazdušne odbrane koji su gađali „sumnjivi objekat“ – rekao je on.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama, pošto je došlo do aktiviranja iranske PVO iznad Isfahana. IAEA je na „Iksu“ navela da pažljivo prati situaciju i pozvala sve strane na ekstremnu uzdržanost upozorivši da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebalo da budu meta u vojnim sukobima.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je juče video-snimak nuklearnog postrojenja u Isfahanu, nakon izvještaja da su se u tom iranskom gradu čule eksplozije i da je dejstvovala PVO. Snimak je objavljen uz naslov da je „nuklearna lokacija Isfahan potpuno bezbjedna“, prenio je Bi-Bi-Si. Na videu se vidi kako u blizini Tehnološkog centra Isfahan muškarac gleda u svoj sat, a potom kamera snima nekoliko vojnika koji stoje oko PVO sistema.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.