Tajvan najavio intenziviranje vojnih vježbi usljed napetosti sa Kinom

0

Tajvan je danas testirao svoju proivvazdušnu odbranu i najavio da će intenzivirati vojne vježbe zbog čestih vojnih aktivnosti Kine blizu ostrva.

Komanda tajvanskih vazdušnih snaga navela je u kratkom saopćenju da je između pet i sedam ujutro po lokalnom vremenu izvelo “sveobuhvatne vježbe protivzračne odbrane” koristeći projektile zemlja – vazduh Sky Bow sopstvene proizvodnje i američki Patriot, zajedno sa avionima i mornaričkim brodovima.

“Suočeni sa kineskim avionima i brodovima koji često zadiru blizu morskog i zračnog prostora Tajvana, zračne snage nastaviće povećavati intenzitet vježbi kako bi se nosile sa potencijalnim prijetnjama”, saopćile su vazdušne snage.

‘Prijetnja iz Kine nastavlja rasti’

Govoreći u Suaou na istočnoj obali Tajvana, gdje se nalazi velika pomorska baza, portparol Ministarstva odbrane Sun Li-fang rekao je da, iako ne postoji direktna veza između onoga što je nazvao rutinskim godišnjim vojnim vježbama poput ovih i aktualnih napetosti, prijetnja iz Kine nastavlja rasti.

“Vrlo je važno povećati naše ukupne vojne sposobnosti”, rekao je novinarima, prenijela je Hina.

Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan, no Taipei to odbacuje i kaže da samo stanovništvo na ostrvu ima pravo odlučivati o budućnosti Tajvana.

 

(Al Jazeera)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.