Tači: ZSO znači Republika Srpska unutar Kosova

2

Predsednik tkz. države Kosovo Hašim Tači izjavio je da bi stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu bila velika greška i pokretanje “raspada države iznutra”.

“Zajednica znači Republika Srpska na Kosovu bez priznanja”, rekao je on za televiziju T7 i dodao da je “velika greška” ako se u Briselu sada raspravlja o ZSO.

“Nije da zameram nekome. Zašto razgovarati sa Srbijom o našoj teritoriji unutar Kosova. To je rak za državu Kosovo. Niko na kosovskom tlu nema pravo da razgovara o Zajednici”, rekao je Tači.

On je rekao i da ne veruje da u kosovskoj Skupštini postoji poslanik koji će glasati za Zajednicu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je ranije danas naveo da ZSO neće biti na dnevnom redu sastanka u ponedeljak u Briselu, jer jedna strana još nije spremna za raspravu, prenosi Kosovo onlajn.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Beograda i Prištine. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima, odnosno opštim elementima, sporazumom iz 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o ZSO nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i Statutom o Zajednici, podseća Kosovo onlajn.

Pitanje formiranja ove zajednice je izazvalo žestoke rasprave i masovne proteste na Kosovu 2016. godine.

Pitanje ZSO je ponovo pokrenuto 7. septembra ove godine, u okviru dijaloga na visokom političkom nivou koji vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

2 Comments
  1. xxy komentariše

    Vise puta je dogovorena ZSO jos ranije u Briselu.
    ZSO unutar Kosova a po UN 1244 Kosovo unutar Srbije.

    Tako je “De Jure ” stanje a “De Fakto” Kosovo je okupirano nasilno.

  2. Pele Gardista komentariše

    Cudi me, da neko neda autonomiju jednom manjinskom narodu, a zapravo su oni to trazili i sebi uzeli…. Albanci su bili manjina u Srbiji, sada imaju Kosovu,. s sada usporavaju Srbima na Kosovu ZSO… e bas ste velicanstveni…. slabo, strasno slabo i licemjerno od vas…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.