Švedska želi da proširi policijsku upotrebu sistema prepoznavanja lica

0

Vlada Švedske saopštila je kako želi dozvoliti policiji upotrebu sistema prepoznavanja lica (Facial recognition system) u realnom vremenu, sa kamera na javnim mjestima, kako bi identifikovala. osumnjičene za određena krivična djela, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Ova najava prati zakon kojeg je nedavno usvojilo 27 država članica Evropske unije za regulisanje sistema upotrebe vještačke inteligencije (AI).

Borba protiv kriminala

Ta evropska uredba zabranjuje “upotrebu daljinske biometrijske identifikacije u realnom vremenu u javnim prostorima”, ali sa izuzecima za osumnjičene za određena krivična djela ili u slučaju terorističke prijetnje.

Vlada Švedske je u decembru zatražila istragu o proširenju upotrebe nadzornih kamera, posebno za prepoznavanje lica.

“Prepoznavanje lica u realnom vremenu na javnim mjestima trebalo bi biti dozvoljeno za borbu protiv kriminala, u mjeri u kojoj to dozvoljavaju propisi EU o vještačkoj inteligenciji”, navele su švedske vlasti.

Nakon odobrenja suda

Evropski tekst dozvoljava njegovu upotrebu za sprječavanje terorističke prijetnje ili ciljanu potragu. Takođe je moguće locirati osumnjičene u slučajevima terorizma, silovanja, teške povrede i trgovine ljudima.

Švedske vlasti smatraju da bi ta tehnologija trebala biti dozvoljena samo za osobe koje su osumnjičene za krivična djela kažnjiva sa najmanje četiri godine zatvora, i to tek nakon odobrenja suda.

Ova tehnologija se treba koristiti samo za konkretne istražne radnje, a ne preventivno, dodale su vlasti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.