Suđenje teroristima OVK: U Hagu svjedočio Hajruš Kurtaj, stric zlotvora koji je pucao na srpske dječake dok su nosili badnjak

0

Pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiju u Hagu, danas je u procesu protiv Hašima Tačija i trojice nekadašnjih lidera takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) svjedočenje započeo Hajruš Kotaj, koji je tokom djela 1998. pa do avgusta 1999. godine bio zamjenik komandanta za vojne operacije u Kačaničkoj jedinici .

On se u javnosti spominjao na Badnji dan prošle godine, kada je njegov sinovac Azem Kurtaj, pripadnik tkz. Kosovskih bezbjednosnih snaga, u selu Gotovuša kod Štrpca upucao malog Stefana Stojanovića (11) i njegovog rođaka Miloša (21).

Svjedok je sada zaposlen u Ministarstvu odbrane lažne države, u odjeljenju za planiranje.

On je u sudnici rekao da je pristupio Kačaničkoj jedinici radi obuke za rat „koji ih je iščekivao“.

Nadređeni mu je bio Agim Bajrami, koji je, kako je rekao, kasnije poginuo.

Zatim je Kotaj, s obzirom da je završio vojnu školu dobio zadatak da obučava novopridošle vojnike za upotrebu oružja, da ih pripremi za liniju fronta.

Ćamilj Iljazi, koji je naslijedio Bajramija, dao mu je funkciju zamjenika komandanta za vojne operacije.

Hajruš je, inače, bio jedan od inicijatora formiranja terorističke grupe u selu Gabrica, da bi brzo bio postavljen na mjesto zamjenika komandanta brigade „Agim Bajrami“ u operativnoj zoni Nerodimlje terorističke OVK, koja je pokrivala Kačanik i dio opštine Štrpce.

On je u borbu za takozvano nezavisno Kosovo uključio rođenu braću – Azemovog oca Danuša, Dželjadina i Afrima.

U Danuševoj kući održavani su tajni sastanci i pripremane terorističke akcije protiv srpske policije i vojske. Njegov dom bio je skladište oružja, municije i druge vojne opreme, a korišćen je i kao skrovište za pripadnike OVK.

U septembru 1998. srpska policija preduzela je akciju hapšenja zloglasne braće Kurtaj.

Međutim, ni oni nisu sjedili skrštenih ruku na našu policiju zapucali su iz automata i zasuli ih ručnim bombama.

Tom prilikom je teško ranjen policajac Milan Đorđević, a u odgovoru na napad likvidirani su Agim Bajrami, Dželjadin Kurtaj i Besnik Beguncu.

Hajruš, stric napadača na malog Stefana i Miloša 28. februara 1999. organizovao je napad na patrolu policije na ulazu u selo Gajre u opštini Kačanik, kada je ubijen komandir tamošnje policijske uprave Bogoljub Staletović, a ranjeni su policajci Zoran Đurić, Slobodan Janković, Đorđija Milosavljević i Slađan Jovanović.

Nakon rata bio je jedan od rukovodilaca u šestoj zoni Kosovskog zaštitnog korpusa, a potom je zauzimao visoku poziciju u Ministarstvu odbrane Vlade tkz. Kosova.

Azem Kurtaj je i pored napada na dječake pušten na slobodu.

Svjedočenje Hajruša Kurtaja će se, prema rasporedu suda, nastaviti za dvije nedelje, tačnije 20. februara, kada se i nastavlja proces protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, prenose „Novosti“.

Oni se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva Srba, Roma i „nelojalnih“ Albanaca, protivpravna privođenja, mučenja na Kosovu i Metohiji i sjeveru Albanije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.