Suđenje Kadriću i kompaniji: Svjedočio Srbin kog su vezanog vukli traktorom

0

Milorad Kovač svjedočio je danas u Sudu BiH na suđenju Zijadu Kadriću i ostalim optuženim za ratni zločin nad srpskim civilima na području Visokog o zarobljeništvu i premlaćivanju njegove porodice u kasarni „Ahmet Fetahagić“, te kako su ga vezanog vukli traktorom.

Kovač je ispričao da ih je rat zatekao u Gradu kod Visokog i da je 26. juna 1992. godine sa suprugom, ocem i majkom odveden i zatvoren u kasarnu, tačnije logor.

Kovač je ispričao da su na početku i muškarci žene bili zajedno, te da su kasnije razdvojeni.

– Onda je počelo ispitivanje kod Asima Hamzića u njegovoj kancelariji. Mene je ispitivao za oružje, udarao me po svim dijelovima tijela – rekao je Kovač na ročištu na kojem se, osim Kadrića i Hamzića sudi i Hajrudinu Haliloviću, Miralemu Čengiću, Samiru Selimoviću i Amiru Murtiću.

On je rekao da su u kancelariji tada bili i Halilović, Čengić i Murtić, navodeći da su ga udarali drškama lopate i krampa i da su se svi izređali više puta. Opisao je da su udarci bili takvi da se od njih skoro onesvijestio.

On je posvjedočio da su mu izvjesni Mirsad Subaša i Halilović, koji su sjeli u traktor, vezali ruke na „mrtvi čvor“ i rekli da ima šanse da preživi ako bude trčao, te da će mu, u suprotnom, „samo ruke doći do kasarne“.

– Ja sam bio na zemlji, on me vozio kao otpad, kao balvan, kao drvo – prisjetio se Kovač i dodao da ni sam ne zna kako je preživio.

Svjedok je rekao da je u tom logoru ostao do aprila 1993. godine.

Hamzić, Halilović, Kadrić, Čengić, Murtić i Selimović optuženi su za ratni zločin nad civilima počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, te u koncentracionom logoru koji se nalazio u kasarni „Ahmet Fetahagić“.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. juli.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.