Sud u Londonu sjutra odlučuje o izručenju Asanža SAD-u

0

Visoki sud u Londonu izreći će sjutra presudu o tome da li osnivač „Vikiliksa” Džulijan Asanž može da uloži žalbu na ekstradiciju u Sjedinjene Američke Države.

„To je to. Odluka će biti donijeta sjutra”, napisala je njegova supruga Stela Asanž na društvenoj mreži „Iks”, prenosi Rojters.

Amerika traži izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanž se u Americi tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata. Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 mjeseca.

Asanžov portal „Vikiliks” objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima „Apač” u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga, „Vikiliks” je objavio hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima Amerika kritikuju svjetske vođe, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.