Sud presudio: Zločini nacista tokom Drugog svjetskog rata nad sovjetskim stanovništvom Tverske oblasti bili genocid

0

Tverski sud danas je presudio da su zločini nacista tokom Drugog svjetskog rata počinjeni nad sovjetskim stanovništvom Tverske oblasti bili genocid, javljaju ruski mediji.

Kako se navodi u zvaničnoj izjavi sudije, zločini su bili učinjeni protiv više od 64.651 osobe – civila i ratnih zarobljenika. Svi oni bili su ili ubijeni, ili su umrli od gladi, mučenja, ili različitih zaraza.

Takođe, sud podsjeća da su mučena i djeca, kao i da se radilo na uništenju ne samo iskonskog stanovništva koje je živjelo na toj teritoriji, već i na uništenju njegovih materijalnih i kulturnih vrijednosti.

Sve ustanovljene činjenice svjedoče da se radi o genocidnoj politici Trećeg rajha, te je sud donio presudu da se radi o „ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti“.

Državno tužilaštvo je sudu predalo zahtjev da se zločini nacista u današnjoj Tverskoj oblasti Rusije proglase za genocid i ratne zločine i zločine protiv čovječnosti 22. aprila ove godine. Prvo zasijedanje suda na ovu temu održano je 27. maja.

Njemačka je, u međuvremenu, odbila da prizna svoje zločine za genocid, na šta je predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio da ovi zločini nemaju rok trajanja, te da će Rusija nastaviti da ih istražuje i dokumentuje.

Rusija je, podsjetimo, osudila i usvajanje rezolucije o Srebrenici, o kojoj je prvi put ponovo počelo da se govori u martu ove godine. Nakon usvajanja, ruski zvaničnici istakli su da je jedan od kosponzora rezolucije Njemačka, koja je učinila nebrojeno veliki broj zločina tokom Drugog svjetskog rata. Moskva je poručila da će stoga aktuelizovati ovo pitanje u okviru Ujedinjenih nacija.

„Nastavićemo da svim raspoloživim sredstvima tražimo zvanično priznanje prave prirode ovih zločina i obnavljanje istorijske istine na međunarodnom nivou“, rekao je nedavno stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.