Stvorena Konfederacija država Sahela

0

Lideri Burkine Faso, Malija i Nigera, kapetan Ibrahim Traore, pukovnik Asimi Goita i general Abdorahaman Čiani, potpisali su sporazum o stvaranju Konfederacije država Sahela, tokom prvog samita Alijanse država Sahela (AES), održanog u Nijameju, glavnom gradu Nigera.

„Ovaj istorijski potpis označava početak procesa koji ima za cilj stvaranje sahelske federacije, što je san koji su ljudi u regionu dugo sanjali“, objavio je AES na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži „X“, uz napomenu da će to biti „ključni korak“ za promociju saradnje i integracije između tri afričke zemlje u različitim oblastima, kao što su bezbjednost, ekonomsko-socijalni razvoj i kultura.

Lideri AES-a donijeli su važne odluke za jačanje ekonomske i finansijske saradnje unutar konfederacije, uključujući stvaranje investicione banke i stabilizacionog fonda za Sahel.

Lider Malija Goita je imenovan za predsjednika Alijanse na jednogodišnji mandat.

„Ova odluka označava istorijsku prekretnicu za alijansu, čiji je cilj jačanje saradnje između zemalja članica na promovisanju bezbjednosti i razvoja u regionu“, zaključuje AES.

AES je, kako kaže vođa Nigera Čiani, jedina efikasna subregionalna grupa u borbi protiv terorizma, a Konfederacija država Sahela, prema njegovim riječima treba da postane „zajednica udaljena od dominacije stranih sila“.

Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (EKOVAS) on je nazvao „upadljivom zbog neumješanosti u ovu borbu“.

U januaru su, inače, vlasti u Nigeru, Maliju i Burkini Faso najavile da će odmah napustiti EKOVAS, ističući da je članstvo u toj organizaciji postalo „prijetnja“ njihovim državama članicama.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.