Štrbac: Da li objavljivanje Pavelićevih memoara u Ukrajini predstavlja podrške ustaškom režimu?

0

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac izjavio je da je važno sagledati namjeru zbog koje je najveći lanac knjižara u Ukrajini upravo sada počeo da prodaje memoare poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, zlikovca Ante Pavelića.

Prema njegovim riječima, ako je to urađeno iz ideoloških pobuda, radi podrške ustaškom režimu, to je za svaku osudu

Štrbac je naveo da se na osnovu recenzija knjige koje su, uz informaciju o memoarima, citirali mediji u Srbiji čini da memoari nisu urađeni sa istorijskog aspekta, nego navijački – za ideju Pavelićeve NDH u Drugom svjetskom ratu, te da se tu „rođački“ odnose prema njima.

– Eto, Hrvati su vodili tu borbu za svoju nezavisnost kao što su vodili i oni (Ukrajinci). Napravljena je paralela između Pavelića i (ideologa nacizma u Ukrajini Stepana) Bendere – rekao je Štrbac za Srnu.

Štrbac je naveo da memoari sami po sebi nisu sporni i da će ih kao čovjek koji vodi Dokumentacioni centar svakako čitati čim do njih dođe.

– Čitaću ih kao čovjek koji očekuje da mu ti memoari razjasne neki ratne situacije iz tog perioda, ali ako je to ideološki objavljeno da se podrži taj ustaški režim, ta država tada, NDH, pa ako to sada doprinosi mobilizaciji ove današnje ukrajinske države, vojske, naroda da se odupru Rusima, onda su to potpuno drugačiji aspekti – rekao je Štrbac.

On je ponovio da se memoari istorijskih ličnosti uvijek mogu posmatrati sa više aspekata, naglasivši da „Veritas“ nastoji da dođe do memoara srpskih neprijatelja u 20. vijeku, posebno ličnosti iz Drugog svjetskog rata i rata devedesetih godina.

– Važno nam je da iz tih memoara izvučemo nešto što je dokumentaristički i što bi mogli koristiti. Kada bi neko došao u našu kancelariju i vidio sve monografije hrvatskih gardijskih brigada koje imamo mogao bii protumačiti – vidi ovi navijaju za Hrvate. Gledano sa dokumantarističko-istorijskog aspekta memoari su dobri u tom smislu da se iz njih pokuša izvući nešto – kazao je Štrbac.

Jedna od najvećih ukrajinskih knjižara objavila je memoare Ante Pavelića.

U memoarima koji su nazvani „Za dom spremni“, po zloglasnom ustaškom pozdravu, Hrvati su opisani kao narod koji se u 20. vijeku našao u situaciji da se bori sam protiv svih i u dugoj i krvavoj borbi izborio svoju nezavisnost.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.