Stoltenberg: NATO će nastaviti da pomaže Ukrajini

0

Ukrajina će ući u NATO. Nije pitanje da li, već kada, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, povodom dvije godine od ulaska ruskih tenkova u Ukrajinu i dodao da će NATO će nastaviti da pomaže Ukrajini.

“Situacija na ratištu ostaje izuzetno ozbiljna. Cilj predsednika Vladmira Putina da dominira Ukrajinom se nije promijenio. I nema naznaka da se sprema za mir. Ali ne smijemo klonuti duhom. Ukrajina je iznova i iznova pokazivala izuzetnu vještinu i žestoku odlučnost”, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da se da je Ukrajina nanijela velike gubitke ruskim snagama.

“Prije svega, Ukrajina zadržava svoju slobodu i nezavisnost. Ovo je omogućeno ukrajinskom hrabrošću i odlučnošću. Omogućeno velikom vojnom i ekonomskom podrškom NATO saveznika. Samo proteklih dana i nedjelja, NATO saveznici su najavili nove pakete pomoći vrijedne milijarde dolara. Oni pokrivaju ključne sposobnosti poput artiljerijske municije, protivvazdušne odbrane i borbenih čamaca. Kao i oprema i rezervni djelovi F-16, dronovi i oprema za deminiranje. Veća podrška je na putu”, kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima Putin je započeo ovaj rat jer je želio da zatvori vrata NATO-a i uskrati pravo Ukrajini da izabere sopstveni put.

“Ali postigao je upravo suprotno: Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije. Zajedno ćemo otvoriti novi zajednički centar za analizu, obuku i obrazovanje u Poljskoj. I produbljujemo naše političke veze kroz Savjet NATO-Ukrajina, gdje se zajedno konsultujemo i donosimo odluke. Ukrajina će ući u NATO. Nije pitanje da li, već kada. Dok vas budemo pripremali za taj dan, NATO će nastaviti da stoji uz Ukrajinu”, zaključio je Stoltenberg.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.