Stoltenberg: Ishod rata u Ukrajini će odrediti globalni bezbjednosni sistem u narednim decenijama

0
NATO smatra da je „pobjeda Rusije“ najveći rizik u Ukrajini i da će ishod ovog sukoba odrediti globalni bezbjednosni sistem u narednim decenijama, rekao je Jens Stoltenberg na ceremoniji otvaranja 75. samita NATO-a.

On je u Vašingtonu pozvao članice Alijanse da nastave da podržavaju Kijev rekavši da Alijansa mora da pokaže istu odlučnost koju je pokazala u drugim ključnim trenucima u istoriji.

„Nema sigurnih opcija sa agresivnom Rusijom kao susedom. U ratu nema opcija bez rizika. Najveći trošak i najveći rizik biće ako Rusija pobijedi u Ukrajini“, ocijenio je on i naglasio da NATO ne sme dozvoliti da se to dogodi.

Dodao je da „drugi autoritarni režimi“, poput Irana, Severne Koreje i Kine, podržavaju Rusiju i ustvrdio da je Ukrajina „mjesto gdje se bori za slobodu i demokratiju„.

Stoltenberg je na početku samita ocijenio da je NATO sa svojih 75 godina postojanja, ne samo najsnažniji i najuspješniji, već i najdugovječniji vojni savez u istoriji.

Rekao je da su prije 75 godina dokument kojim je osnovan NATO sačinili ljudi koji su preživjeli dva svjetska rata — zanemarivši, pritom, da je Rusija pretrpjela najviše žrtava u oba svetska rata, koje je Njemačka, sada članica NATO-a, započela.

„Oni su znali kakve su patnje i stradanja u ratu, i nisu želeli da se tako nešto ponovi. Zbog toga osnovali su NATO“, rekao je Stoltenberg.

Svečanosti prisustvuju lideri zemalja članica Alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, kancelara Nemačke Olafa Šolca i premijerku Italije Đorđu Meloni.

Samit NATO-a povodom 75. godišnjice Alijanse trajaće do 11. jula.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.