Stoilković: Odluka Skoplja da bude kosponzor rezolucije o Srebrenici ima za cilj da izazove što veći razdor i mržnju

0

SKOPLjE – Predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković izjavio je da odluka Sjeverne Makedonije da bude kosponzor rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama ima za cilj da izazove što veći razdor, ističući da za takvu odluku moraju postojati šire konsultacije unutar državnog vrha.

On je u intervjuu za portal Kosovo onlajn ocjenio da je „nekome u interesu” da se odnosi Srba i Makedonaca, kao i Srbije i Sjeverne Makedonije toliko pokvare da „niko neće biti u stanju ili u mogućnosti da ih u skorom vremenskom periodu popravi”.

Istakao je da pokrovitelji rezolucije žele da „prodaju regionu pomirenje”, a da „ispod tog plašta prodaju razdor i mržnju”.

„Odgovornost je na međunarodnoj zajednici koja sve ovo pokreće. Tu prije svega mislim na Njemačku koja je pokrovitelj ove rezolucije. Njemačka koja je sazdana na genocidu protiv Jevreja pokušava sada da drži pridike nekom drugom skidajući sa sebe ljagu genocidnog naroda”, tvrdi Stoilković, dodajući da to ne može da prođe iz nekoliko razloga – zato što je Njemačka bila verifikovana kao genocidna, i zato što rezolucija o Srebrenici neće značiti ništa pošto neće imati obavezujući karakter.

Stoilković je rekao da nije isto podržati rezoluciju koja će biti predložena i o kojoj će biti glasano, i kad se odluči da se bude sponzor nečega.

„To je opasan ulog prije svega za makedonski narod i za građane Makedonije koji nemaju pojma o čemu se radi ovdje. Jednostavno, to je cijena koju će neka generacija Makedonaca u nekom budućem periodu svakako morati da plati na određeni način. U tom smislu, promjenilo se mnogo toga i ne treba biti uopšte naivan”, tvrdi Stoilković.

Ocjenio je da je riječ o još jednom pokušaju destabilizacije regiona, i to sa, kako je naveo, ciljem da se požuri pritisak na Srbiju.

Stoilković je rekao da „nema sumnje – da je riječ o političkom dogovoru partija Socijaldemokratskog saveza Makedonije i Demokratske unije za integraciju.

„Neka buduća pravdanja da oni nisu znali ili nisu mogli da utiču – nisu tačna, zato što takve odluke, kao što je kosponzorstvo jedne veoma neprijateljske priče prema Srbiji i pokroviteljstvo jedne neprijateljske priče prema cijelom srpskom narodu, očigledno se ne mogu donijeti samo na nivou Ministarstva spoljnih poslova, nego su za to potrebne šire konsultacije unutar državnog vrha”, rekao je on i dodao da se u ovom slučaju negativne uloge ne mogu pripisati ni predsjedniku Sjeverne Makedonije Stevi Pendarovskom, ni cjelokupnom državnom vrhu na čelu sa predsjednikom Vlade Taljatom Džaferijem.

Naveo je da niko ne može narušiti odnose Makedonaca i Srba, ma koliko pokušavao, i dodao da su pozicije elita koje odlučuju o sudbini Sjeverne Makedonije na drugim strana

On je rekao da „ne vidi nijednog Makedonca” koji odlučuje o pitanjima u Sjevernoj Makedoniji, dodajući da se povećavaju ulozi kada je riječ o odnosu te zemlje sa Srbijom, prenosi Tanjug.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.