Stejt department razočaran na Prištinu: Nisu koordinisali akciju sa međunarodnim partnerima, ovo eskalira tenzije

0

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran “što je tzv. kosovska policija preduzela akciju u finansijskim institucijama na sjeveru Kosova po nalogu tzv. Ministarstva unutrašnjih poslova”, prenose Novosti.

„Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinisana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj vjeri (tzv.) Kosova u rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU – navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.

Kako se dalje navodi u odgovoru portparola Stejt Departmenta „Vlada SAD je dosljedno pozivala na koordinaciju između vlada kako bi podržala napredak (tzv.) Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na svom sastanku sa (tzv.) premijerom Kurtijem 19. maja”.

Ponavljaju i “jasnu zabrinutost” SAD zbog primjene izmijenjene uredbe tzv. Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na KiM.

– Pozivamo (tzv.) vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rješavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između (tzv.) Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenim nedavnim promjenama valutnih propisa – kažu iz Stejt departmenta za Glas Amerike.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.