Statua Prigožina postavljena na njegovom grobu u Sankt Peterburgu

0

Bronzana statua bivšeg vođe plaćeničke grupe „Vagner“ Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u augustu 2023. godine, dva mjeseca nakon neuspjelog pokušaja pobune protiv ruskih vlasti, otkrivena je na njegovom grobu u Sankt Peterburgu.

Desetine pristalica prošlo je pored statue Prigožina koja ga prikazuje kako stoji, a neki od njih ostavili su bukete cvijeća, prenosi Tanjug, pozivajući se na Moscow Times. Nekoliko njih je bilo obučeno u vojne uniforme i lica su im bila pokrivena.

Prigožin, koji se obogatio početkom 2000-ih zahvaljujući ugovorima za snabdijevanje hranom ruske vojske, osnovao je plaćeničku grupu „Vagner“ 2014. godine.

Ona je na početku bila zadužena za tajne operacije Kremlja u Africi i na Bliskom istoku prije nego što je mobilisana na front u Ukrajini početkom 2022.

Iako se nekada smatrao bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Prigožin je pao u nemilost ruskih vlasti nakon što je naredio svojim ljudima da marširaju na Moskvu u junu 2023. godine, preuzevši kontrolu nad štabom ruske vojske u Rostovu, u južnom dijelu zemlje.

Avionska nesreća

Prigožin je optužio komandu ruske vojske za nesposobnost u vođenju rata u Ukrajini i korupciju, kao i za prikrivanje stvarne situacije na frontu.

Dva mjeseca kasnije, u augustu prošle godine, Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći između Moskve i Sankt Peterburga. Kremlj je negirao da ima bilo kakve veze s tim.

Putin je kasnije javno nazvao Prigožina “talentovanom” osobom koja je, međutim, pravila “greške”.

Mnogi borci grupe „Vagner“ su od tada integrisani u rusku vojsku ili druge strukture.

Već nekoliko mjeseci u centru Moskve, u blizini zidina Kremlja, postavljeno je improvizovano spomen obilježje u čast „Vagneru“, Prigožinu i njegovom zamjeniku Dmitriju Utkinu, koji je takođe poginuo u padu aviona.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.