Mladen Mikijelj

Stano priprijetio potencijalnim članicama EU: Neće biti mjesta u Evropi za svakog ko pokuša da dovede u sumnju genocid u Srebrenici!

0

Portparol Evropske komsije Peter Stano istakao je da Evropska unija (EU) neće tolerisati među svojim članicama, bilo koga ko pokušava da negira genocid, relativizuje genocid ili pokušava da veliča ratne zločince.

Na pitanje novinara u Briselu o poziciji EU kada je riječ o usvajanju Rezolucije u Srebrenici u UN i šta se očekuje u tom pogledu od vodećih kandidata, Crne Gore i Srbije, Stano je istakao da se od svih aktera na Zapadnom Balkanu očekuje da se uzdrže od retorike koja bi mogla dovesti u sumnju njihova evropska dostignuća.

„To je nešto što prenosimo zemljama i partnerima koji žele da postanu dio Evrope, dio Evropske unije, da očekujemo od svih političkih aktera na Zapadnom Balkanu da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja i retorike koja bi mogla da dovede u sumnju njihova evropska dostignuća i što bi se moglo vidjeti kao negiranje užasnih stvari koje su se desile u Srebrenici“, poručio je Stano.

Stano ističe i da EU dosljedno ističe da nema sumnje da se u Srebrenici dogodio genocid, što su potvrdili Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju i druge međunarodne institucije.

„Dakle, svi to moraju prihvatiti i svi to moraju poštovati. A svakome ko to pokuša da dovede u sumnju nema mjesta u Evropi“, poručio je Stano.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.