Stano: Bisljimijevo ponašanje nedopustivo, nekonstruktivnost dodatno udaljava Prištinu od evropske perspektive

0

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

Stano je nazvao nedopustivim ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je iznio protiv Lajčaka.

„Nadamo se da će gospodin Bisljimi cijeniti napore umjesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo“, naveo je Stano u pisanoj izjavi, koju je prosledio pojedinim medijima, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče, dodaje Koha.

„Visoki predstavnik Žozep Borelj je prošle nedelje u Minhenu imao sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, gdje je razgovarano o ovom pitanju. Kao rezultat ovog sastanka, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozvao je dvije strane da dođu u Brisel 27. februara“, naveo je Stano.

On je na taj način odgovorio na optužbe Bisljimija upućene Lajčaku da krši principe koje je sam postavio, prema kojima nijedna tema u dijalogu ne može da se nađe na dnevnom redu bez prethodnog dogovora dveju strana.

Podsjetio je da je odluka tzv. CBK ozbiljno uticala na kosovske Srbe i druge zajednice širom Kosova i Metohije, posebno na finansijsku podršku dobijaju iz Srbije, kao i da odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative, i da ta odluka posebno negativno utiče na škole i bolnice.

Kako je rekao EU i njene države članice su bile vrlo jasne u reakciji na ovu kontraproduktivnu odluku, da se ovim pitanjem treba baviti u okviru Dijaloga.

„Drugim riječima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu“, istakao je on.

Ponovio je i da je dijalog jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rješenja za pitanja između Beograda i Prištine.

„To su EU, njene države članice i drugi međunarodni partneri ponovili u bezbroj navrata. Nekonstruktivni stav kosovskih vlasti, neuspjeh i nedostatak angažovanja samo dodatno udaljavaju Kosovo od njegove evropske perspektive“, istakao je Stano.

Bisljimi je u juče izjavio da je primio poziv Brisela za sastanak sledeće nedelje po pitanju uredbe centralne banke u Prištini kojom se ukida upotreba dinara, ali da je odbio da učestvuje jer, kako je rekao, „pitanje dinara nije dio dijaloga“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.