Šta znače turbulencije u PES-u: Jesu li na pomolu izbori u Glavnom gradu zbog hira Jakova Milatovića?

0

I današnja sjednica Skupštine Glavnog grada prekinuta je a nakon drugog po redu odlaganja, novi termin je srijeda. To je odluka dogovora postignutog na kolegijumu predsjednice Skupštine Glavnog grada.

Sve ovo uzrokovala je ostavka predsjednika države Jakova Milatovića koji je napustio Pokret Evropa sad nakon brojnih unutarstranačkih zatezanja između njega i aktuelnog premijera i lidera te partije Milojka Spajića. Podsjećamo, Milatović je Pokret napustio nakon višemjesečnih neslaganja sa Spajićem gdje je isti sporio njegovu većinu unutar partije tražeći da i on bude taj koji će se politički pitati u Pokretu, međutim do toga nije došlo. Sve to rezultiralo je njegovom ostavkom na sve stranačke funkcije u Pokretu što je dovelo do toga da je manji dio članstva napustio PES.

Iako su iz Pokreta Evropa sad tada poručivali da izlaskom predsjednika države i doskorašnjeg potpredsjednika te partije Jakova Milatovića, ali i isključenjem ministra pravde Andreja Milovića, te raspuštanjem podgoričkog i barskog odbora neće doći do krize, stvari ipak ne stoje toliko dobro. S tim u vezi, upitno je kako će nadalje funkcionisati vladajuća većina u Podgorici, hoće li doskorašnji članovi PES-a i oni koji su ostali u partiji željeti da sarađuju, te kako će oni sarađivati sa koalicijom Za budućnost Podgorice, Demokratama i podgoričkom UROM. Svakako, mnoštvo je različitih opcija hoće li gradska vlast u narednom periodu moći da funkcioniše sa upitnom podrškom, a sve nakon političkog hira predsjednika države Jakova Milatovića koji izlaskom iz pokreta želi da iskoristi svoj uticaj u dijelu podgoričkog odbora nekadašnjeg PES-a što bi mu bila dobra startna pozicija za formiranje buduće partije.

U tom članstvu nekadašnjeg jedinstvenog odbora podgoričkog PES-a nalaze se i pet odbornika aktuelne većine u Glavnom gradu koji u ovom trenutku traže novo političko „dijeljenje karata“ i novi dogovor aktuelne većine u gradskom parlamentu. Ipak, kako su saopštili, oni ne žele krizu vlasti već žele da budu konstruktivni dio skupštinske većine.

Borovinić Bojović: Raspad većine želi samo i isključivo DPS

Iz današnjih saopštenja jasno je da samo u ovom trenutnu predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović pokušava da očuva sadašnju većinu dok nekadašnji i sadašnji predstavnici PES-a pokušavaju da nađu dogovor.

Međutim, došlo je i do sukoba saopštenjima između poslanika DPS-a Mihaila Anđuišića nakon ponovnog odlaganja sjednice gdje je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kazao ironično da je većina uzdrmana zbog DPS-a.

„Da pokušam još jednom plastično pojasniti: gradska uprava i parl. većina su se raspali prirodno, sami od sebe. Usljed nerada, nestručnosti i partitokratije“, naveo je on na društvenoj mreži „X“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.