Šta se krije iza velike NATO vježbe: Početak Trećeg svjetskog rata ili prosto preklapanje kritičnog perioda za Kijev

0

Najvećim vježbama od Hladnog rata NATO pokušava da preklopi kritični period za Kijev kad bi mogao da pukne front ukrajinske vojske, a istovremeno pod firmom tih manevara Alijansa drži povećani broj vojnika blizu ruskih granica što stvara opasnost od incidenata, pa i mogućeg sukoba, upozoravaju sagovornici Sputnjika.

Vježbe „Pouzdani branilac“ startovale su krajem januara, a trajaće do 31. maja. Učestvuje više od 90.000 vojnika, više od 50 brodova, od nosača aviona do razarača, preko 80 letjelica, kao i nekih 1100 borbenih vozila, uključujući 133 tenka. Alijansa napominje da će se na više lokacija razrađivati novi odbrambeni planovi kako bi se pokazalo da NATO može da vodi i održi kompleksne operacije tokom više mjeseci na teritoriji od više hiljada kilometara, od krajnjeg Sjevera, do Centralne i Istočne Evrope.

NATO gubi u Ukrajini

Isprva su govorili da će manevri trajati do kraja marta, a zatim su pomjerili do kraja maja, podsjeća urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija, koji smatra da su u pravu pojedini zapadni mediji kad kažu da Alijansa uvježbava početnu fazu Trećeg svetskog rata, a da je protivnik – Rusija.

„Ta vježba realno koincidira sa problemima koji narastaju na Zapadu, od njemačkih i francuskih farmera, do toga da gube u Ukrajini – ne samo Ukrajinci, jer je svaki gubitak ukrajinske armije istovremeno i gubitak NATO. Oni su dosadašnje faze bitke za Ukrajinu i u Ukrajini izgubili, i strateški , i na terenu“, kaže za Sputnjik ovaj novinar.

Kako napominje, time se istovremeno pod firmom vježbi drže trupe u pripravnosti tokom predstojeća dva, kako je procijenjeno, kritična mjeseca za Ukrajince. Bilbija ipak smatra da se Amerikanci i NATO neće usuditi da otvore nikakav svoj front protiv Rusije prije svega zbog ruskog supersoničnog oružja koje brže stiže do Los Anđelesa i Vašingtona nego što američke rakete mogu da stignu do Moskve i Vladivostoka.

„I to njih plaši. Osim toga, oni nisu spremni da ratuju, niti je ijedna zemalja članica spremna za ozbiljan rat“, konstatuje naš sagovornik..

Povećan rizik od incidenata

Penzionisani general Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma, ocjenjuje dotle da su opravdana upozorenja iz Moskve da ovako široke vježbe Alijanse povećavaju rizik od incidenata i destabilizuju region.

„Nije tu pitanje toliko brojno stanje koje angažuje NATO – i 90.000 vojnika nisu neke snage, veći je problem što će biti angažovani visoko sofisticirani borbeni sistemi na moru i u vazduhu. Susret tih borbenih platformi u nekom momentu može dobiti nesrećni, negativan tok događaja koji može rezultirati sukobom. Mislim na Baltik i na druge dodirne linije, crnomorski region, dio Ukrajine, Bjelorusije, Poljske , puno je tačaka gdje se može izazvati konflikt“, kaže Kovač.

Po njegovom mišljenju, NATO se generalno suočava sa promašenom strategijom od Hladnog rata do danas, a proigravao je veliki broj scenarija kako dalje nastupati prema Rusiji.

„Kad su uočili da je to respektabilna vojna sila onda su otvoreno ulagali sve što su mogli u Ukrajinu. Svi njihovi prethodni scenariji govorili su da NATO nema dovoljno vojnika da ratuje na kopnu iako bi imao i mornarice i vazduhoplova ali nema vojske koja će zaposjesti taj prostor. Izvjesno je da NATO sad pokušava paralelno da poklopi ovo vrijeme kad se očekuje moguća destabilizacija fronta i pucanje ukrajinskog fronta na više tačka uz izvođenje prave ruske ofanzive“, predviđa Kovač.

On ne isključuje opciju da, kad dođe do pucanja fronta, dio NATO zemalja bude uključen kao hitna pomoć da bi se inscenirao sukob koji bi u krajnjem ishodu bio uvod u nekakve pregovore Zapada i Rusije.

„To je strateška opasnost, a možda i opcija Amerike da na taj način kroz evropske saveznike prisili Rusiju da pregovara i da se tako kupi neko operativno strateško vrijeme za revitalizaciju ukrajinskih oružanih snaga, proizvodnju oružja i municije i svega onoga što NATO zemlje dosad nisu uspjele da nadoknade za potrebe ukrajinskih oružanih snaga. Scenarija je više, ali mislim da Amerika nije spremna da svoje snage koje sad borave na istoku Evrope uključi u neke kopnene operacije“, smatra general.

Plašenje „ruskim medvjedom“ – dimna zavjesa

Povodom izjava više zapadnih generala, od Roba Bauera, šefa vojnog komiteta NATO, do načelnika Generalštaba britanske vojske generala Patrika Sandersa i bivšeg komandanta trupa SAD u Evropi Bena Hodžisa, da se treba pripremiti za potencijalni rat s Rusijom u naredne dvije decenije sagovornici Sputnjika ističu da je plašenje Rusijom već oprobani metod na Zapadu.

Iza te dimne zavjese oni pokušavaju da podstaknu svoju kapitalističku privredu, a istovremeno, kaže Bilbija, u raznim zapadnim društvima u toku je militarizacija i zato je „ruska opasnost“ jako zgodna.

Čuvena parola „Rusi dolaze“, „Ruski medvjed ide ka nama“ pojavilo se 1924. u Britaniji iz kuhinje torijevaca, podsjeća on uz opasku da je riječ o složenim, sračunatim operacijama koje su namijenjene tamošnjoj javnosti i manipulacijama u funkciji biznisa, lobističkih grupa, naoružavanja, plašenja.

Kovač dodaje da niko s pouzdanjem ne može reći da li će mnoge regionalne institucije i organizacije uopšte opstati, prije svega EU i NATO:

„To u mnogome zavisi od završetka ukrajinske krize i od ovog scenarija zavise svi naredni. Kako se vrijeme udaljava u geostrateškom kontekstu, na 5-10 godina smanjuje se pouzdanost predviđanja. Realni indikatori pokazuju da ljudi na Zapadu nisu spremni da ginu za nečije promašene političke odluke.“

Sagovornik Sputnika napominje da je i Ukrajina u međuvremenu „istopila svoju demografsku supstancu“ i da dugo neće moći da učestvuje u eventualnim projektovanim zapadnim ratovima.

„Kako je to Amerika projektovala, ostaju zemlje Centralne i Istočne Evrope da one budu okosnica te vojne sile za eventualni sukob s Rusijom. Naravno, legitimno je da Rusija neće davati konvencionalni odgovor za takvo gomilanje NATO snaga“, skreće pažnju Kovač.

Za Bilbiju je ključna činjenica da se Zapad sada suočava s drugačijom Rusijom, s kakvom nije imao posla koja je u mnogo čemu nadmoćnija od njega:

„Na Zapadu su posle četvrt vijeka inferiorni na planu naoružanja koje bi igralo presudnu ulogu u eventualnom sukobu s Rusijom a to je nuklearna trijada i hipersonično oružje. Zapad je u zaostatku u obije te oblasti. Po procjenama stručnjaka, kažu da im za hipersonično oružje treba 5-10 godina da stignu Rusiju a dotle će se sve ovo oko Ukrajine razriješiti, i to po svoj prilici ne onako kako njima odgovara.“

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.