Šta hoće Milatovićevi odbornici: Zahtijevaju li stranačke ostavke novu podjelu političkih karata ili ipak idu sa DPS-om?

0

Jedanaesta sjednica Skupštine Glavnog grada sa oko 20 tačaka dnevnog reda, prekinuta je ubrzo nakon početka jer nije bilo kvoruma. Sjednica je kako je saopšteno odgođena za ponedjeljak u 10 časova

Sve ovo uzrokovala je ostavka predsjednika države Jakova Milatovića da napustio Pokret Evropa sad nakon brojnih unutarstranačkih zatezanja između njega i aktuelnog premijera i lidera te partije Milojka Spajića. Podsjećamo, Milatović je Pokret napustio nakon višemjesečnih neslaganja sa Spajićem gdje je isti sporio njegovu većinu unutar partije tražeći da i on bude taj koji će se politički pitati u Pokretu, međutim do toga nije došlo. Sve to rezultiralo je njegovom ostavkom na sve stranačke funkcije u Pokretu što je dovelo do toga da je manji dio članstva napustio PES.

Ipak, u tom članstvu nalaze se i pet odbornika aktuelne većine u Glavnom gradu koji u ovom trenutku traže novo političko „dijeljenje karata“ i novi dogovor aktuelne većine u gradskom parlamentu. Ipak, kako su saopštili, oni ne žele krizu vlasti već žele da budu konstruktivni dio skupštinske većine.

Čarapić: Novonastali posebni klub planira opstrukciju vlasti sa DPS-om

Naš odbornički klub u Skupštini Glavnog grada Podgorice ima izborni legitimitet, najjači je u okviru lokalne vlasti i fokusiran na sprovođenje programa, saopštio je šef odborničkog kluba Pokreta Evropa sad u Podgorici, Vasilije Čarapić.

„Zalažemo se za stabilnost i poštovanje postojećeg koalicionog sporazuma koji je u velikoj mjeri pokazao funkcionalnost“, napisao je on na društvenoj mreži X

S druge strane, kako dodaje, danas su se materijalizovale spekulacije da novonastali posebni klub planira opstrukciju vlasti zajedno sa DPS-om ali i navodi da određeni neformalni centri moći žele da naruše političku stabilnost u Crnoj Gori.

„Iznenađeni smo što naše kolege koje su zastupale princip “meritokratije” u ovom slučaju ipak demonstriraju manire koji su bliži partitokratiji, tj. prioritet su broj funkcija u odnosu na stabilnost i funkcionalnost“, napisao je Čarapić na X-u.

Poseban odbornički klub: Medijski pritisci neće uticati na naše zalaganje za unaprjeđenjem života u Podgorici, uvažiti naše prethodno djelovanje u PES-u

„Povodom najnovijih dešavanja u Glavnom gradu, želimo da saopštimo da što se tiče Posebnog kluba odbornika nema krize vlasti. Aktivno pripremamo konkretne inicijative na bazi izvornog izbornog programa. Primarni cilj nam je da u najkraćem roku obezbijedimo građanima rezultate koje smo im zajedno obećali, a koji do sada nisu ispunjeni“, navodi se u saopštenju posebnog klub odbornika Glavnog grada.

Dodaju i da vjeruje da sa kolegama iz odborničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) i dalje dijele želju za unapređenjem života građana Glavnog grada, te da tu vide potencijal za brzi dogovor.

„Trenutni medijski pritisci i spinovi neće uticati na naše zalaganje u tom smjeru. Otvoreni smo za saradnju uz očekivanje da se prethodni dogovori ispoštuju, kao i da se naša politička snaga i prethodno zalaganje u ostvarenju dobrih rezultata PESa uvaže. Kako će nam u narednom periodu zbog uvećane dinamike aktivnosti na implementaciji konkretnih inicijativa biti potrebna dodatna stručna pomoć ohrabrujemo sve zainteresovane, koji su spremni da doprinesu, da nas kontaktiraju“, zaključuje se u saopštenju.

FOTO: Podgorički klub Evrope „nekad“

 

Poseban klub odbornika čine Dragan Radović, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić koji su napustili PES i koji su bliski predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

Vasilije Čarapić iz Pokreta “Evropa sad” je s druge strane kazao je da se mora uvažiti nova realnost

„Oko te realnosti treba da postignemo dogovor za nastavak rada. Nastavićemo pregovore. Ne mogu da otkrijem tuđe karte, sjutra ćemo imati sjednicu Skupštine Glavnog grada i nakon toga ćete imati više detalja“, kazao je sinoć Čarapić novinarima.

ZBPG: Uvažavamo nove okolnosti, zahtijevamo samo odgovoran odnos prema obavezama koje su nam građani povjerili

Koalicija Za budućnost Podgorice ostaje posvećena predanom radu i odgovornom odnosu prema građanima Podgorice, saopšteno je iz ove koalicije.

„Kao što je poznato, u koalicioni aranžman sa svim subjektima sadašnje lokalne vlasti, nakon izbora 2022. godine, ušli smo sa jasnom vizijom i čistim namjerama, uvažavajući međusobne političke, ideološke i programske razlike. Na istim principima, spremni smo da uvažimo i nove okolnosti, nastale kao rezultat političkog raslojavanja partija većine. Od svih koji žele da nam budu partneri u projektu razvoja i napretka Glavnog grada, zahtijevamo samo jedno – odgovoran odnos prema obavezama koje su nam građani povjerili“, kazali su iz ZBPG

FOTO: ZBPG

 

S tim u vezi oni mole sve političke subjekte većine, da u okviru sopstvenog legitimnog političkog pozicioniranja, ni na koji način ne dovode u pitanje normalan rad lokalnih organa, u prvom redu Skupštine Glavnog Grada.

Slobodna Crna Gora, koja je dio odborničke većine u Glavnom gradu, saopštila je da narušeni odnosi između sadašnjij i bivših funkcionera PES-a ne smiju ugroziti vlast u Podgorici.

„U želji da izbjegnemo scenario u kom bi dio aktuelne većine ‘krpio“ kvorum sa odbornicima DPS-a, pozivamo koalicione partnere da što prije dođu do dogovora, posebno imajući u vidu da je ključ rješenja pomenute krize isključivo u njihovim rukama. Svako suprotno djelovanje bi dovelo do opterećenja, pa i pitanja opstanka vlasti čemu bi se najviše obradovao DPS, dok bi najveći gubitnici nažalost bili građani Podgorice koji su na prošlim izborima jasno poručili šta misle o bivšoj vlasti“, saopštio je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.