Srpska lista se obratila Kvinti: Zaustavite egzodus srpskog naroda

0

Srpska lista uputila je u srijedu pismo ambasadorima zemalja Kvinte na Kosovu i Metohiji u kojem prenose molbe i očekivanja srpskog naroda sa tog prostora da spriječe teror Aljbina Kurtija i zaustave egzodus srpskog naroda sa vjekovnih ognjišta, s posebnim akcentom na katastrofalne posledice ukidanja srpskog dinara, ali i detaljne primjere represije koju trpe Srbi južno i sjeverno od Ibra.

„Obraćamo Vam se u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije, prenoseći Vam narodne molbe i očekivanja da iskoristite ogroman, svoj lični, kao i autoritet poštovanih država koje predstavljate na ovim prostorima, da hitno zaustavite egzodus našeg naroda sa svojih vjekovnih ognjišta“, navodi se pismu u koje je Tanjug imao uvid, a koje je Srpska lista najavila na poslednjoj konferenciji za medije.

U pismu je Srpska lista skrenula pažnju da se nasilje nad srpskim narodom u pokrajini koje traje više od dvije decenije, intenziviralo od 2021. godine i dolaska Aljbina Kurtija na vlast, s ciljem „progona i uništenja svega srpskog sa ovih prostora“ i istakla da „na Kosovu ne postoji ljudsko pravo koje režim Aljbina Kurtija nije prekršio kada su Srbi u pitanju“.

„Poslednja u nizu tih drastičnih mjera protiv Srba je odluka o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa, kojom se izaziva finansijski kolaps srpskog naroda na ovim prostorima. Srbi su njome stavljeni u najteži položaj od sukoba 1999. godine i faktički primorani na ubrzano iseljavanje sa ovih prostora“, piše u dopisu i detaljno se navode pojedinačna davanja i plaćanja.

Kako je istaknuto, ako se ima u vidu da se iz budžeta Srbije uplaćuje 31.831 plata, 29.115 penzija, 2.430 stipendija, više od 31.000 socijalnih davanja, ta odluka će bez izvora prihoda ostaviti 100.000 Srba.

„Dodatno, sve institucije srpskog sistema, počev od zdravstva, prosvjete, socijalnih službi, narodnih kuhinja, sportskih i kulturnih kolektiva nadalje neće moći da funkcionišu, jer im se prekidom platnog prometa onemogućava prijem novca za zaposlene, kao i vršenje bilo kakvih uplata. Tako na primjer naši studenti neće imati novac od stipendija, ali neće moći ni da plate školarine, prijave ispita ili studentski dom i hranu u menzi. Niko od Srba neće moći da plaća kredite, račune i obezbijedi hranu za svoju djecu. Posebno će biti problem sa građanima kojima je nažalost za svakodnevni život biti potrebna odgovarajuća socijalna pomoć, koja neće moći biti isplaćena. Riječju, nijedna obrazovna i zdravstvena institucija u ovim uslovima neće biti u mogućnosti da nadalje funkcioniše, a čak će i naši najstariji sugrađani, opterećeni različitim bolestima, ostati bez penzija i mogućnosti da sebi obezbijede hranu i ljekove, kao i da redovno izmiruju svoje račune“, upozorava se u dopisu Srpske liste.

Pismom se predstavnicima Kvinte ističe da će snabdijevanje hranom, ljekovima i sanitetskim materijalom zdravstvenih ustanova koje pružaju usluge Srbima, ali i Albancima, Bošnjacima, Romima, Gorancima i svim ostalim građanima biti nemoguće.

„Ukoliko ova katastrofalna odluka ipak ostane na snazi, nemojte da gajite sumnje da Kosovo i Metohija neće ostati bez Srba. Oni su njome direktno namjerno stavljeni u izuzetno nepovoljan i neljudski položaj i uslove života, koji se može podvesti pod genocidne namjere kosovskih institucija“, piše u pismu.

Srpska lista zaključuje da predstavnici najmoćnijih zemalja svijeta „imaju kapacitet da osiguraju da se ova Kurtijeva namjera ne realizuje i da se njihovim snažnim i konkretnim potezima može spriječiti egzodus srpskog naroda sa svojih vjekovnih ognjišta“.

„Vjerujući u Vašu odlučnost da Srbi opstanu na ovim prostorima kao građani, čija se prava bezuslovno i neupitno poštuju, iskreno se nadamo i očekujemo da vidimo Vaše hitne reakcije po ovom pitanju. One su zaista neophodne prije nego što nastupe katastrofalne i nepopravljive demografske posledice po opstanak našeg naroda“, ističe se u pismu Srpske liste i poziva na očivanje mira.

Dodaje se da Srpska lista vjeruje da su ambasadori Kvinte i sami svjesni da bi formiranje Zajednice srpskih opština i poštovanje potpisanih sporazuma iz Dijaloga spriječilo mnoge od ovih antisrpskih akcija, ali je sada više nego jasno zašto od njenog formiranja režim Aljbina Kurtija permanentno bježi i odbija da ispuni dogovoren.

Srpska lista je u svom dopisu skrenula pažnju i na činjenicu da se na udaru režima Aljbina Kurtija našlo čak 80 viđenih Srba pod politički motivisanim i konstruisanim istragama’, čak i najugledniji i najpoštovaniji Srbi, od ljekara, profesora, političara i privrednika, sve do novinara i umjetnika.

U pismu se navode i neosnovana hapšenja Srba, problemi s kojima se suočavaju srpski povratnici južno od Ibra koji se pritvaraju pod lažnim optužbama, na oduzimanje srpske zemlje nelegalnim eksproprijacijama na kojoj se grade policijske baze, ali i na činjenicu da je Kurtijev režim krenuo sa prekrajanjem istorije i otimanjem i imovine Srpske Pravoslavne Crkve.

U dopisu se notiraju i upadi u KBC Kosovska Mitrovica, zatvaranje ambulante u Prištini i maltretiranje i privođenje srpskih zdravstvenih radnika, ali i zatvaranje srpskih institucija u Peći, Istoku, Klini, a koje su trebale biti osnov za izgradnju Zajednice srpskih opština kao krovne institucije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.