Srbi spremni i oprezni pred start SP: Japanci zuje, tri četvrtine lome ritmom

0

Srpski vaterpolisti spemno dočekuju start Svjetskog prvenstva u Dohi. Danas od 14 časova igraju protiv Japana. U duelu sa Azijatima Delfini su apsolutni favoriti. Sve osim pobjede bilo bi veliko iznenađenje, odnosno ogroman minus za naš tim.

Ako je prvi cilj obezbjeđivanje olimpijske vize onda se pobjeda podrazumijeva. Ako je drugi cilj pokazivanje kvalitetne igre, tada je Srbiji uz tri boda potrebno izdanje koje će pokazati da je Stevanovićev tim spreman za takmičenje.

Japan nije rival koji može da se nada pobjedi ali Japan jeste rival koji može da namuči protivnika. Fizička građa Japanaca je takva da se uobičajena vaterpolo igra pretvara u plivanje po čitavom bazenu. Japan naime ne teži igri u kojoj će do izražaja doći fizička prednost protivnika, Japan hoće brzu igru, presing, mnogo plivanja i žargonski rečeno „nerviranje“ rivala.

Međutim Japan nema snage za ritam tokom čitave utakmice i zbog toga često postoji period igre u kojem Inaba i drugovi padaju. U Fukuoki recimo, posle dvije četvrtine bilo je egal da bi Srbija dobija treći deo 7:2 i rešila pitanje pobjednika.

Ne treba ni da se govori da Japan nikada nije pobijedio Srbiju a međusobnih susreta je bilo više puta u raznim takmičenjima. Najteže je bilo na Olimpijskim igrama u Riju. Japan je u grupi, u poslednjem kolu vodio 5:2 i imao idealnu priliku da pobegne na četiri gola razlike. Branislav Mitrović je tada sjajno intervenisao, dao vjetar u leđa čitavoj ekipi, posebno Filipu Filipoviću koji je sa šest golova vodio Srbiju do pobjede 12:7.

Traže oprez, nema shvatanja da ćemo lako da pobijedimo. Međutim znamo kako igraju, nezgodan su rival i ne smijemo da dozvolimo da oni diktiraju ritam. Nama bi pobjeda mnogo značila pred naredne duele sa Crnogorcima i Amerikancima preko kojih možemo do olimpijske vize. Posle idemo dalje, Zagreb nas je razbudio, možemo mnogo više od sedmog mjesta u Evropi”, smatra kapiten Nikola Jakšić.

Ubović – foto: Krsto Vulović

Japan je godinama bio u sjenci Kine i Kazahstana ali od trenutka dobijanja organizacije Olimpijskih igara krenuli su sa mrtve tačke i od „vreće za udaranje“ postali protivnik koji ne smije da se potcijeni. U Budimpešti na SP 2022 su bili devetu, u Fukuoki prošle godine jedanaesti, na Svjetskoj ligi 2018. su završili kao četvrti. Vodeći igrač je Inaba koji igra za Ortiđu. Na nekoliko poslednjih zvaničnih takmičenja bio je među najboljim strijelcima. Takođe još nekoliko igrača prave karijeru u Grčkoj, Fracuskoj, Holandiji.

Ne smije da bude kiksa. Respektujemo napore Japana, njihov stil igre ali je to utakmica u kojoj se mi pitamo. Siguran sam da ćemo uspješno da startujemo na Svejtskom prvenstvu”, kaže centar Nemanja Ubović.

Japan sa svima može da igra tri četvrtine egal. To im omogućava stil igre zasnovan na njihovim fizičkim mogućnostima. Slabiji su od ostalih, zuje oko tebe, lako dolaze u situaciju da dobiju kontra faul. Presing je po čitavom bazenu i treba dosta snage i umeća da se to nadigra”, kaže Sava Ranđelović.

Ranđelović – foto: Krsto Vulović

Japan je odigrao nekoliko utakmica.

Ovo je najujednačenija grupa, gdje su sve utakmice otvorene. Za razliku od Zagreba to može da nam bude dobro jer pravo na ležerniju igru nemamo. Japan mora da se pobijedi”, dodao je Ranđelović.

Iza utakmice Srbije i Japana biće odigran drugi susret u grupi između SAD i Crne Gore. U Fukuoki su peterci odlučili na stranu SAD koja je osvojila sedmo mjesto.

https://

Standings provided by Sofascore

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.