Španski poljoprivrednici blokirali više gradova

0

Španski farmeri su i danas traktorima ometali saobraćaj u gradovima širom Španije, pojačavajući na taj način proteste i tražeći smanjenje poreza, kao i ukidanje pravila EU zbog su, kako tvrde, manje konkurentni u odnosu na poljoprivrednike izvan Unije.

Protesti su počeli spontano, u utorak, a podržavaju ih tri glavna udruženja španskih poljoprivrednika u zemlji, javio je Rojters.

Desetine traktora opkolile su danas regionalni parlament u Barseloni nakon što su poljoprivrednici prenoćili u centru toga grada.

Poljoprivrednici na traktorima su takođe ometali saobraćaj u manjim gradovima širom zemlje, uključujući Avilu i Vitoriju.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija privela 12 osoba tokom protesta u srijedu koji su uključivali blokade nekoliko velikih centara za distribuciju robe, javlja Tanjug.

Transportno udruženje FENADISMER saopštilo je da su blokade farmera uticale na više od 80.000 kamiona.

Protesti su podstakli vladu da distribuira dodatnih 269 miliona evra za subvencije za oko 140.000 farmera, a Evropska komisija je odustala od plana da se prepolovi upotreba pesticida u zemljama Unije.

Španski farmeri su se pridružili protestima poljoprivrednika iz Nemačke, Francuska, Italije i Belgije.

Poljoprivrednici širom EU tvrde da pravila Unije štite nelojalnu konkurenciju iz drugih zemalja. Poljoprivrednici se protive uvozu velike količine jeftinih proizvoda iz Ukrajine, za koje je EU ukinula kvote i carine, kao i zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Unije i južnoameričkog bloka Merkosur.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.