Spajić – Zaracin: Ako u junu dobijemo IBAR, biće to dobar znak za sve zemlje Zapadnog Balkana, a ne samo za Crnu Goru

0

Apsolutna posvećenost borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije ključna je za put Crne Gore ka Evropskoj uniji, poručeno je tokom sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa izaslanikom Savezne Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuelom Zaracinom.

Vlada je pokazala da je EU put od vitalnog značaja i prioritet za Crnu Goru, pošto je u kratkom periodu napravljen veliki korak u poglavljima 23 i 24, koja su dugo kočila pregovarački proces, naglašeno je u razgovoru.

Ispunjavanje uslova iz dijela koji se tiče vladavine prava i pravosuđa mora biti u fokusu i kada Crna Gora bude punopravan član EU, a posebno sada kada je želja da se dobije IBAR do kraja belgijskog predsjedavanja Evropskom unijom, poručio je premijer Spajić i dodao da je neophodno da svi budu fokusirani kako bi se ispunio taj cilj.

„Ako dobijemo IBAR u junu biće to snažan signal svima, a ne samo Crnoj Gori. Dobar znak za zemlje Zapadnog Balkana, ali i ostale kandidate za EU. Bio bi to signal našoj administraciji, koja godinama čeka na ovakav iskorak u procesu pristupanja. To je izuzetno važno kako bi sačuvali najbolje kadrove“, istakao je predsjednik Vlade.

Zaracin je poručio da su dobri rezultati najbolji način za ubrzanje EU agende i da Crna Gora ima punu podršku Njemačke, ali da dobijanje IBAR-a nije već završena stvar.

Takođe je apostrofiran značaj Berlinskog procesa u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa EU na putu integracije, kao i mogućnost da se kroz brojne inicijativa pokažu građanima benefiti dobre saradnje.

Bilo je riječi i o posjeti premijera Spajića Berlinu, tokom koje će se sastati sa kancelarom Olafom Šolcom 29. aprila.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.