Spajić – Varhelji: Vrata EU široko su otvorena i Crna Gora je spremna da to iskoristi

0

Vrata Evropske unije (EU) široko su otvorena i Crna Gora je spremna da to iskoristi, poruka je sa susreta predsjednika Vlade Milojka Spajića i evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija.

Sagovornici su ocijenili da se već nakon četiri mjeseca mandata Vlade, a na temeljima ostvarenih rezultata, stvaraju uslovi za zatvaranje privremenih mjerila što je cilj Crne Gore, ali i EU, saopštio je kabinet premijera.

Varhelji je, kako se navodi, poručio da je Crna Gora najnapredniji kandidat i da je očekivanje svih u EU da se napravi korak naprijed, čemu je Evropska komisija snažno posvećena.

„Poruka je veoma jasna, vrata Evorpske unije su široko otvorena. Crna Gora je kandidat koji je najviše napredovao, uprkos tome što su propuštene određene prilike posljednjih godina. Sada je prilika da to nadoknadimo. Stav Evropske komisije je jasan, ukoliko ste spremni i ako ostvarujete rezultate, vrijeme je za narednu fazu integracija, zatvaranje poglavlja kako bi postali članica EU“, istakao je Varhelji i dodao:

„Jednom kad prođemo kroz privremena mjerila stvari mogu ići mnogo brže. U tom kontekstu je i osmišljen novi Plan rasta, kao novi mehanizam podrške u pripremi za članstvo.“

Spajić i Varhelji
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Spajić je iskazao spremnost da „napravimo dodatne i odlučujuće iskorake“ prema članstvu u EU. „Politički konsenzus i spremnost za napretkom na putu integracije garantuju da će se sa željenim reformama nastaviti“.

Premijer je istakao i da su čvrsta podrška i ohrabrenja iz Brisela podsticaj da se još snažnije ide ka EU.

On je kazao da je u ovom trenutku cilj pripremiti zakonska rješenja, koja su ključni preduslov za napredak u poglavljima 23 i 24.

„Očekujem da ćemo tokom marta imati jasne pomake kada je u pitanju izrada ključnih zakona i strategija u oblasti pravosuđa. Izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, zaokruživanje seta medijskih zakona, kao i druge preostale aktivnosti koje vode do ispunjenja privremenih mjerila. Crna Gora je ohrabrena pozitivnim momentumom, ovo je prilika koju ne smijemo propustiti“, naglasio je Spajić.

Sagovornici su se saglasili da je Plan rasta velika šansa za integraciju zemalja Zapadnog Balkana u jedinstveno evropsko tržište.

Crna Gora, poručio je Spajić, ima ambiciju da se što prije priključi Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) što će, kako je ocijenjeno, donijeti značajne benefite građanima i privredi.

Sastanku su prisustvovali ministri: Maida Gorčević, Anđela Jakšić Stojanović, Filip Radulović i Saša Mujović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.