Spajić – Sijarto: Crna Gora do kraja godine da zatvori osam ili devet poglavlja

0

Prioritet tokom mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom biće proces proširenja, a Crna Gora može da zatvori osam ili devet poglavlja do kraja 2024, poručeno je na sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića i ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta.

Prvi cilj je da do juna Crna Gora dobije IBAR, kako bi se stvorio prostor da konačno dođe i do zatvaranja određenih poglavlja.

„Ovo je izuzetno važno i zbog čitave administracije, jer će svi osjetiti da smo napravili ogroman korak naprijed u procesu pristupanja. Dodatan impuls da svi rade znatno jače na EU agendi, daće sjajna dinamika kroz dobijanje IBAR-a i zatvaranje poglavlja“, istakao je Spajić, koji se zahvalio za veliku podršku koju Mađarska daje u procesu EU integracija.

Sijarto je naglasio da Crna Gora ima odlične preduslove da bude prva naredna članica Evropske unije, s obzirom na to da je dio NATO-a i koristi Euro kao valutu.

„Pružićemo maksimum kako bi pomogli u pregovorima, a tokom našeg predsjedavanja želimo da budemo koncentrisani na proces proširenja. Vidimo da je Crna Gora ušla u reformske procese i svjesni smo da je za to potrebno vrijeme, ali možete računati na nastavak u pružanju podrške i na ekspertskom nivou“, rekao je Sijarto.

Tokom razgovora je konstatovano da je ekonomska saradnja izuzetno važna za dodatan razvoj odličnih odnosa, a naglašeno je da postoji ogroman potencijal da se ona unaprijedi u više oblasti.

U tom kontekstu je istaknuta važnost direktne saradnje između Vlada dvije zemlje.

Naročito u izgradnji infrastrukture, pošto je vizija da Crna Gora u narednih šest godina završi sve velike projekte.

Saobraćajna povezanost omogućiće i dolazak većeg broja turista iz Mađarske, a ministar Sijarto je istakao da je Crna Gora vrlo popularna među mađarskim građanima.

U tom smislu od velike pomoći će biti i dogovoreno jačanje direktne avio povezanosti Podgorice i Budimpešte.

Zaključeno je da više mađarskih kompanija sa velikim uspjehom posluje u Crnoj Gori i da će Vlada uraditi sve da dodatno poboljša biznis ambijent i ukloni sve barijere. Na to će uticati i reforma poreske politike.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.