Spajić: Crna Gora u što kraćem roku otvara ambasadu u Tokiju

0

Crna Gora planira da u što kraćem roku otvori ambasadu u Tokiju kazao je predsjednik Vlade Milojko Spajić na sinoć održanom svečanom prijemu koji je Ambasada Japana organizovala povodom proslave 64. rođendana cara Japana Naruhita.

Premijer Spajić rekao je da je on studirao u Japanu te da je i ova svečanost prilika za jačanje odnosa dviju država.

“Prijateljstvo dviju država datira još od doba Knjaževine Crne Gore a započeta je i komunikacija o proslavi jubileja – 20 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju država. Crna Gora se priprema i za Svjetsku izložbu (EXPO) 2025. godine, koja će se održati u Osaki”, Rekao je Spajić.

Ambasador Japana Akira Imamura podsjetio je da su diplomatski odnosi Crne Gore i Japana započeli prije 18 godina, kad je Crna Gora postala nezavisna, ali da prvi kontakt šefova država datira iz 1884. godine kad su car Meiji i knjaz Nikola razmijenili odlikovanja.

“Od kada je pokojni premijer Abe 2018. godine najavio Inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom, odnosi između Japana i Crne Gore napreduju utemeljeni na dva stuba ove inicijative. Japan podržava Crnu Goru na putu pristupanja Evropskoj uniji kao I regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana. Pozdravljamo nedavni napredak koji je Crna Gora postigla, posebno u oblasti vladavine prava, uključujući imenovanja sudija”, kazao je Imamura.

On je rekao da Japan pruža pomoć Crnoj Gori u razvoju privatnog sektora kao i da realizuje projekte bespovratne pomoći u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite, prevencije od prirodnih nepogoda i zaštite životne sredine.

“Sarađujući sa Vladom Crne Gore, spremni smo da pružimo neophodnu podršku u nadi da će u budućnosti više japanskih kompanija započeti poslovanje u Crnoj Gori”, poručio je Imamura.

Bivši ambasador Crne Gore u Japanu na nerezidentnoj osnovi Jovan Mirković podsjetio je na istoriju diplomatskih odnosa dvije zemlje, a prvi kontakt najviših zvaničnika ostvaren je u jesen 1882. godine , dakle prije 142 godine.

“Prva posjeta japanskih zvaničnika Crnoj Gori dogodila se u januaru 1890. godine, kada na Cetinje stiže major Jasumasa Fukušima, vojni ataše ambasade u Berlinu. Knjaz Nikola ga je primio u svom zimskom prebivalištu, Dvorcu na Rijeci Crnojevića. Tom prilikom knjaz je odlikovao majora Fukušimu Ordenom Danilovog krsta III stepena”, rekao je Mirković.

On je podsjetio i na činjenicu da je Japanski građanski zakonik rađen preuzimajući dobra rješenja i prakse iz čuvenog Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru, autora Valtazara Bogišića.

“Prof. Kazuo Tanaka zajedno sa Hiroši Jamasaki Vukelićem, preveo je „Gorski vijenac“ i „Luču mikrokozmu“ na japanski jezik 2008. godine. Japanci razumiju etički kôd oličen u kategoriji slobode koja ima primarno mjesto u Njegoševim epskim spjevovima. Istorija je osnova za budućnost, a budućnost će u velikoj mjeri biti određena današnjim intenzivnim razvojem nauke i tehnologije”, istakao je Mirković.

Prijemu u Podgorici prisustvovali su i predsjednik Skupštine Andrija Mandić, ministarka kulture Tamara Vujović, ministar sporta Dragoslav Šćekić, bivši ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kao i brojni predstavnici dipolomatsakog kora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.