Soliranje jača DPS: Jedna opoziciona lista i jedan nestranački kandidat ruši režim!

0

Da je opozicija u Beranama nastupila u jednoj koloni, pobjeda bi bila još ubjedljivija, rezime je jučerašnjih rezultata lokalnih izbora u tom gradu. Srećom, prosipanje glasova, od strane par lokalnih lista, a sve su bile opozicione, nije ugrozio izbornu pobjedu opozicionih snaga, iako je sve visilo o kopncu, bukvalno do prebrojavanja poslednjeg glasa. Valjda je sada svima jasno u opoziciji, da jedna izborna lista, bilo na lokalu ili na republičkom nivou, ima velike šanse da pobijedi sve strukture okupljene oko Demokratske partije socijalista.
Prevedeno u brojke, koalicija „Zdravo Berane“ prije četiri godina imala je 18 mandata, s tim što je tada SNP bio jedinstven, odnosno Bečić i ekipa su bili u toj stranci. Danas, četiri godine kasnije, Demokrate izlaze samostalno na izbore u Beranama, uzimaju četiri mandata, a „Zdravo Berane“ dobija 14 mandata. U ukuponom zbiru to je onih 18 mandata od prije četiri godine. Računica je jasna, Demokrate nijesu uzele ni jedan jedini glas DPS-u, već su svoja četiri mandata zaradili na grbači opozicionih birača. Sada možemo govoriti i hipotetički, ali jasno je i laicima, da je u Beranama nastupila jedinstvena opoziciona lista, tačnije da Demokrate nijesu solirale, imali bismo sinergetski efekat i makar još jedan mandat više na konto opozicione liste. Zato čudno djeluje nastup lidera Demokrata koji saopštava u Beranama da su Demokrate pobjedile u tom gradu, ako znamo da su osvojili 4 mandata od mogućih 35, a da „Zdravo Berane“ ima 14 mandata, što je skoro četiri puta više. I ovdje ne pije vodu, onaj šarlatanski pristup mlađanog lidera Demokrata koji saopštava kako je koaliciju „Zdravo Berane“ činilo više političkih subjekata, a on je sam uzeo 4 mandata. Gospodo, poenta sve priče je da se razvlasti DPS i da se dođe do najbolje formule, a Berane su pokazale da je jedina formula za uspjeh-zajednički nastup SVIH opozicionih subjekata. Jer, obespravljeni narod očekuje pobjedu na izborima, a ne nadgornjavanje i soliranje u oppozicionim redovima da bi se neko dokazao da je najjači u tom dvorištu. Taj film smo gledali prethodnih decenija,i vjerujem da više niko i ne želi taj film da gleda. I nemamo vremena da čekamo, promjene su neophodne sad i odmah, a sujeta nabijeđenih lidera nikoga ne treba da interesuje.
Kad sve ovo primijenimo u Ulcinju, dolazimo do podatka da po prvi put u tom gradu neće biti ni jednog opozicionog poslanika, iz redova plavoslavnog življa u tom gradu. da su Demokrate pristale da idu na zajedničku opozicionu listu sa kolegama iz SNP-a i DF-a, danas bi imali najmanje dva mandata u Ulcinju. Ovako, svi su ostali van cenzusa, a najveću štetu će trpjeti građani.
Rezultati izbora u Berana i Ulcinju, kao i oni u Mojkovcu i na Cetinju, jasno su pokazali da Demokrate, nažalost, iako tvrde za sebe da su konkurancija DPS-u, uzimaju samo opozicione glasove i da na opozicionom nebu dolazi samo do preraspodjele jednih te istih glasača. Jer, kako drugačije objasniti da DPS, u svim tim gradovima uzima i po 18 mandata, a Demokrate 4 ili 5. Isto koliko i drugi opozicioni subjekti. Sve ovo nije dolazilo do izražaja na izborima u Budvi, Kotoru i Herceg Novom, jer je opozicija skupila dovoljno mandata da osvoji vlast, ali su izbori i u tim gradovima pokazali da su sve opozicione partijer manje više, u mandat ili dva. Soliranje i demagoško, papagajsko ponavljanje kako je jedna stranka sama pobijedila u tim gradovima, djeluju smiješno i naivno.
Zato su predsjednički izbori i izbori u Podgorici, poslednja šansa da se opozicija ujedini, objedini i zajedno izađe na crtu DPS-u i njegovim satelitima. Svako soliranje, parole „ja, pa ja“, izlazak u više kolona, trka unutar opozicionog biračkog tijela, u čemu u poslednje vrijeme prednjače Demokrate, nema za cilj da se ugrozi DPS, već da se ojača partijska pozicija unutar opozicionog biračkog tijela. Vrijeme je da se svi spustimo na zemlju, da realno sagledamo situaiciju, a ne da nam vodilja budu naručene spinovane ankete raznih DPS kerbera, koji jedino za cilj imaju jačanje pozicija DPS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.