Šolc pokušao da spasi Sjeverni tok 2 od američkih sankcija

0

Njemački kancelar Olaf Šolc je pokušao da ubijedi bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa da skine sankcije sa izvođača radova na Sjevernom toku 2, piše „Handelsblat“, citirajući interna vladina dokumenta.

Nakon što je kongres 2019. godine usvojio zakon o uvođenju sankcijama svakoj firmi koja bi doprinosila izgradnji gasovoda, Šolc je 2020. godine Trampovoj administraciji kao kompenzaciju ponudio projekat izgradnje terminala za transport tečnog prirodnog gasa (LNG) na sjevernoj obali Njemačke vrijedan milijardu evra koji bi se finansirao iz njemačkog budžeta, ali je odbijen.

Trampova administracija se godinama protivila izgradnji Sjevernog toka 2 i u brojnim prilikama je vršila pritisak na Njemačku da odustane od projekta. Proces puštanja u rad već završenog gasovoda konačno je zaustavljen u februaru 2022. godine, kada su se tenzije između Zapada i Rusije rasplamsale prije početka sukoba u Ukrajini.

U jesen 2022. godine, Sjeverni tok 1 i 2 su sabotirani, a Rusija je zahtevala međunarodnu istragu i sugerisala da su američke obavještajne službe odgovorne. Vašington je negirao odgovornost, iako je američki predsjednik Džozef Bajden ranije zaprijetio da će „staviti tačku“ na gasovod ako ruske trupe uđu u Ukrajinu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.