Šolc: Njemačka nije dovoljno velika zemlja da sama pruži vojnu podršku Kijevu

0

Njemačka nije dovoljno velika zemlja da sama pruži vojnu podršku Kijevu, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc uoči puta u Sjedinjene Države, prenosi Rojters.

Prema riječima kancelara, ako njegova zemlja ostane jedini izvor pomoći Ukrajini, prijeti „stvarna opasnost“.

– Njemačka nije dovoljno velika da to uradi sama – naglasio je Šolc.

Njemačka je drugi najveći donator pomoći Ukrajini posle Sjedinjenih Država. Njemačka vlada je saopštila da Berlin ove godine planira da Kijevu obezbijedi više od sedam milijardi evra vojne pomoći.

Šolc će u četvrtak otputovati u Vašington, gdje će se sjutradan u Bijeloj kući sastati sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom. Prema izvoru iz kancelarove delegacije, jedna od glavnih tema biće podrška Ukrajini usred tekuće debatae u Sjedinjenim Državama o pružanju pomoći Kijevu i specijalnom fondu EU od 50 milijardi evra.

Senat SAD blokirao paket pomoći Ukrajini i Izraelu

Senat Sjedinjenih Američkih Država u nije uspio juče da usvoji dodatni sporazum koji je uključivao pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i ambiciozni paket za bezbijednost granica i imigraciju koji je izazvao široko protivljenje konzervativnih republikanaca u oba doma od objavljivanja u nedelju.

Očekivalo se da će republikanci u Senatu to blokirati usred protivljenja bivšeg predsjednika Donalda Trampa i najviših republikanaca u Predstavničkom domu, navodi Si-en-en.

Rezultati glasanja su 49-50. Za usvajanje sporazuma je bilo potrebno 60 glasova. Glasanje je išlo uglavnom po partijskoj liniji osim pet demokratskih glasova protiv i četiri republikanaca koji su glasali za, prenosi Foks njuz.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.