Šolc najavio obnovu kontakta sa Putinom: Uvijek sam govorio da ću obnoviti kontakt

0

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ne isključuje obnovu kontakta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, napomenuvši da je razgovarao sa Putinom prije i poslije početka ukrajinskog sukoba.

„Uvijek sam govorio da ću obnoviti kontakt, ali za to je potreban pravi trenutak, odnosno mora da postoji tema za diskusiju da bi to imalo smisla“, kazao je Šolc odgovarajući na pitanje novinara da li kancelar razmišlja da ponovo komunicira sa ruskim liderom.

Prema njegovim riječima, takvi pregovori imaju smisla samo kada postoji nešto konkretno o čemu treba razgovarati.

„To je razlog zašto ovo nisam radio dugo vremena. Ali ne želim da postoji osećaj da je ta opcija isključena“, istakao je Šolc.

Njemački kancelar je dodao da će Rusija u budućnosti morati da učestvuje na konferenciji o Ukrajini.

„To je tačno“, rekao je Šolc, odgovarajući na pitanje njemačkog kanala ZDF da li bi podržao učešće Rusije na sledećoj konferenciji o Ukrajini.“Na toj konferenciji (sledećoj u Švajcarskoj) biće postavljeni temelji da zaista možemo da nastavimo da pričamo i o svijetu i o temama o kojima će se sada razgovarati. To su mnoga pitanja koja su bitna, na primjer, kako se djeca, koju je odvela Rusija, mogu vratiti nazad roditeljima, kao i kako obezbijediti da nema vojnih napada na nuklearne elektrane“, kazao je Šolc.

Kako je dodao, tu su i pitanja o izvozu žitarica, kao i druge teme koje su važne, ali da je najvažnije pitanje „kako će doći do fer i pravednog svijeta“.

„Zato u budućnosti, ukoliko na kraju dođe do konferencije ili pregovora o primirju, koji odgovaraju Ukrajini, onda će biti važno da i Rusija učestvuje u tome“, pojasnio je njemački kancelar.

Švajcarska danas i sjutra održava konferenciju o Ukrajini u blizini grada Lucerna, u ljetovalištu Burgenštok. Svoje učešće je potvrdilo oko 90 zemalja, kao i EU, Savjet Evrope i UN.

Konferenciji neće prisustvovati američki predsjednik Džozef Bajden, kineski predsjednik Si Đinping i brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Švajcarska nije uputila poziv Ruskoj Federaciji za učešće na samitu o Ukrajini, a Kremlj je saopštio da Moskva ni u kom slučaju neće učestvovati.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.