Šmihal hoće da kroji vanjsku politiku EU i Japana: Pozvao ih da uvedu nove sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

0

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozvao je Evropsku uniju i Japan da uvedu nove ekonomske sankcije Rusiji nakon smrti vođe ruske opozicije Alekseja Navaljnog, piše Rojters, prenosi Hina.

Poziv na uvođenje sankcija uslijedio je nakon što su zemlje Evropske unije Njemačka, Litvanija i Švedska zatražile posebne nove sankcije nakon smrti Navaljnog, nakon što je američki predsjednik Džo Bajden takođe upozorio da bi Moskva mogla snositi posledice.

“Tražimo da se ova sankcija provede na ekonomskom planu, u ekonomskoj sferi, te u političkoj sferi na pojedincima”, rekao je ukrajinski premijer  na pres konferenciji u Tokiju, gdje se sastao s premijerom Fumiom Kišidom kako bi raspravljali o obnovi Ukrajine.

Šmihal je dodao da Kijev sa veseljem iščekuje da američki Kongres podrži paket vojne pomoći ukrajinskim snagama koje su suočene s manjkom municije, pogotovo dalekometne, koje im treba kako bi mogle da pogode ruske puteve snabdijevanja.

“Borimo se za demokratske vrijednosti za cijeli demokratski svijet, ovo je egzistencijalni rat demokratije protiv autokratije”, poručio je.

Japan ne dopušta izvoz smrtonosnog oružja

Rusija je u subotu rekla da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdejevkom, što je najveći dobitak otkad je zauzela Bahmut u maju, skoro dvije godine od početka Putinovog napada na Ukrajinu.

Ruski vojni uspjeh dogodio se dok su se američki zakonodavci prepirali oko paketa vojne pomoći Kijevu.

Majk Džonskon, republikanski govornik u američkom Zastupničkom domu, rekao je da njegovo vijeće neće žuriti s odlukom o paketu vojne pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu i Izrael, koji je već prošao u Senatu.

Japanska vlada dosad je obećala da će dati finansijsku pomoć u iznosu od više od 10 milijardi dolara za Ukrajinu, ali nije pružila nikakvu vojnu pomoć, jer ne dopušta izvoz smrtonosnog oružja.

 

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.