Slovačke: Bivši ministar odbrane odgovaraće zbog nezakonite isporuke migova Ukrajini

0

Slovačka je nezakonito isporučila Ukrajini lovce MiG-29 prošle godine a protiv tadašnjeg ministra odbrane pripremaju se pravne mjere, rekao je državni sekretar Ministarstva odbrane Igor Meliher.

„Lovci MiG su otišli u Ukrajinu nezakonito. Protiv bivšeg ministra Jaroslava Nađa se spremaju pravne mjere. Istina je izašla na vidjelo. To je danas potvrdio ombudsman Dobrovodski. Ekspertska analiza kojom bi Nađ opravdao predaju aviona nema“, napisao je Meliher na društvenim mrežama.

On je istakao da Ustav Slovačke zabranjuje vladi u ostavci da donosi važne odluke u sferi spoljne politike a u to spada i isporuka lovaca u vrijednosti od preko 500 miliona evra Ukrajini.

Podsjetimo, slovački parlament je decembra 2022. godine izglasao nepovjerenje tadašnjoj vladi na čijem je čelu bio Eduard Heger, ali je on nastavio da obavlja tu funkciju.

U martu 2023. godine ta vlada je odlučila da isporučio Ukrajini 13 aviona i dio PVO sistema „kub“.

Aktuelna vlada premijera Roberta Fica je sprovela istragu u vezi s tim, utvrdivši da Heger nije imao ovlašćenja za tako nešto. Bivši ministar odbrane tvrdio je da sprovedena potrebna pravna analiza procedure, ali je ombudsman saopštio da analiza nije pronađena.

Slovačka je Ukrajini dala pomoć u iznosu od 680 miliona evra, a isporuke oružja su prekinute kada je Fico došao na vlast.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.