Slovaci će ipak u drugom krugu izabrati predsjednika

0

Peter Pelegrini, predsjednik Parlamenta Slovačke, i Ivan Korčok, bivši ministar spoljnih poslova, suočiće se u drugom krugu predsjedničkih izbora – pokazuju djelimični rezultati prvog kruga glasanja, održanog juče.

Pelegrini, kako je i očekivano, vodi sa 40,39% glasova naspram 36,90% za Ivana Korčoka – objavljeno je poslije prebrojavanja 64% glasova, naveo je Slovački zavod za statistiku.

Drugi krug glasanja biće kroz dvije sedmice, 6. aprila.

Iako je na predsjedničkim izborima bilo devet kandidata, izgledalo je da se vodi okršaj samo dva: predstavnika vladajućeg tabora bliskog Rusiji i kandidata opozicije naklonjenog Ukrajini.

Pelegrini, bivši šef vlade, ima podršku sadašnjeg populističkog premijera Roberta Fica koji odbija da pruži vojnu pomoć Ukrajini i sumnja u njen suverenitet, a poziva na mir s Rusijom.

On je poslije glasanja rekao da će Slovačka ostati u Evropskoj uniji i NATO-u uprkos izjavama Fica.

Korčok, s druge strane, brani prava Ukrajine. On dijeli stavove odlazeće predsjednice Zuzane Čaputove koja je odlučila da se ne kandiduje za drugi mandat, glasne kritičarke Vlade.

„Ljudi znaju za šta se ja zalažem. Sada je na njima da dođu i glasaju“ – rekao je Korčok pošto je ubacio svoj glasački listić u glasačku kutiju.

Čaputova je izrazila nadu da će njen nasljednik „dobro predstavljati zemlju u inostranstvu“.

Analitičari smatraju da bi predsjednik koga podržava Fico, mogao da ojača antiukrajinsku spoljnu politiku Vlade Slovačke, zemlje od 5,4 miliona stanovnika, članice NATO-a i EU.

Korčoka podržava opozicija koja smatra da bi pobjeda protivkandidata Pelegrinija otvorila put za pomilovanja saveznicima vlasti odgovornim za korupciju.

Funkcija predsjednika Slovačke je prvenstveno ceremonijalna: ratifikuje međunarodne ugovore, imenuje ključne sudije i vrhovni je komandant Oružanih snaga.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.