Skupština namjerava da pronađe adekvatan model kojim bi se ispravila nepravda i vjerskim zajednicama vratila imovina koja je oduzeta nakon 1945. godine.

0

Skupština namjerava da donese Zakon o restituciji, odnosno da se pronađe „adekvatan model kojim bi se ispravila nepravda i vjerskim zajednicama vratila imovina ili dio imovine“ koja je oduzeta nakon 1945. godine.

O tome su, kako je saopšteno, između ostalog razgovarali šef parlamenta Andrija Mandić i monsinjor Pol Ričard Galager, sekretar za odnose sa državama i međunarodnim organizacijama Svete stolice.

Mandić je Galageru poželio dobrodošlicu u Crnu Goru, ističući istorijske veze između Crne Gore i Svete stolice.

„Predsjednik Skupštine je istakao da je Hrišćanstvo igralo ključnu ulogu u stvaranju i razvoju Crne Gore. Mandić je dodao da i danas 90% građana Crne Gore pripada nekoj od tradicionalnih vjerskih zajednica“, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Skupštine.

Mandić i Galager
foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

Mandić je apostrofirao da je „ideja pomirenja, zajedno sa novim načinom suživota ključna za naše društvo“, te da u širem kontekstu u ostvarivanju „te zajedničke ideje veliku ulogu imaju sve tradicionalne vjerske zajednice“.

„Predsjednik Mandić i monsinjor Galager su tokom susreta razgovarali o namjeri Skupštine Crne Gore da donese Zakon o restituciji, odnosno da se pronađe adekvatan model kojim bi se ispravila nepravda i vjerskim zajednicama vratila imovina ili dio imovine koja je oduzeta nakon 1945. godine“, piše u saopštenju.

Mandić je Galagera upoznao i o nedavnim susretom sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i nadbiskupom barskim monsinjorom Rokom Đonlešajem, istakavši pritom da su njegova vrata uvijek otvorena za rješavanje problema sa kojima se suočavaju vjerske zajednice.

„Monsinjor Pol Ričard Galager je izrazio zadovoljstvo povodom susreta, ističući da je radostan zbog predsjednikovog stava i političke volje kada je u pitanju tema restitucije, kao i njegove spremnosti da sa pozicije predsjednika Skupštine Crne Gore pomogne vjerskim zajednicama. Galager je dodao da je veoma ohrabrujće što čuje poruke pomirenja i poštovanja, jer su one ključne za izgradnju pravednijeg društva“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.