Mladen Mikijelj

Skupština danas o izboru nove vlade, Vučević podnosi ekspoze

0

Predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za danas posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izneće na sjednici, koja počinje u 12.00 sati, program i predložiti sastav vlade.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvjesnog vremena ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsjednika i pet ministara bez portfelja.

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

„Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude dio jedinstvenog tima, jer ne smije da bude konfederacija ministara“, kazao je Vučević.

Zajednička poruka je, kako je istakao, da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu vlade i izboru njenih predsjednika i članova.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsjednik vlade, jedan ili više potpredsjednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja. Broj potpredsjednika vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru vlade, na predlog kandidata za predsjednika vlade.

Mandat vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Dosadašnja vlada, koju je predvodila Ana Brnabić, činilo je 25 resornih ministara i tri bez portfelja.

Brnabić se na funkciji premijerke nalazila u tri mandata od 29. juna 2017. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.