Skoplje domaćin Samita šefova država i vlada jugoistočne Evrope

0

Sastankom ministara vanjskih poslova u jutarnjim satima i samitom šefova država i vlada danas popodne u Skoplju, Sjeverna Makedonija završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Strogi centar glavnog grada od jutarnjih sati je blokiran za saobraćaj zbog dolaska predstavnika 13 zemalja koje učestvuju na skupu. Većinu delegacija neće predvoditi predsjednici ili premijeri, već drugi državni zvaničnici i diplomate. Ovaj samit u Skoplju održava se dok se očekuje formiranje nove vlade nakon parlamentarnih izbora u Sjevernoj Makedoniji 8. maja.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednice Gordane Siljanovske Davkove, prisustvo Samitu potvrdili su predsjednici Crne Gore i Albanije Jakov Milatović i Bajram Begaj. Oni su dio tzv trojke – Crna Gora kao prethodna, a Albanija kao budući predsjedavajuća SEECP-a. Njih dvojica zajedno sa Siljanovskom Davkovom će po završetku Samita održati zajedničku konferenciju za novinare.

Među najvišim državnim zvaničnicima u Skoplju su predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Delegaciju iz Grčke, s druge strane, predvodi šef grčke diplomatije Giorgos Gerapetritis. To će biti prva posjeta visokog grčkog zvaničnika nakon niza prozivki Skoplja i Atine oko Prespanskog sporazuma, započete zbog toga što nova predsjednica Siljanovska Davkova na inaugiraciji nije koristila ime Sjeverna Makedonija dogovoreno tim sporazumom, nego Makedonija.

Uoči ministarskog sastanka i Samita šefova država i vlada, dan ranije u Skoplju je održan godišnji sastanak Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), koji je izvršno tijelo SEECP-a. RCC ima Sekretarijat i Odlukom ministara vanjskih poslova na sastanku u Zagrebu 10. maja 2007. godine za sjedište Sekretarijata je određeno Sarajevo.

Podrška Ukrajini sa regionalnog samita u Podgorici

Dan prije Samita u Skoplju, u srijedu 12. juna je postignut dogovor da budući generalni sekretar Savjeta bude Amer Kapetanović iz Bosne i Hercegovine, a njegov izbor bi trebao biti ozvaničen na Samitu 13. juna.

Trinaest zemalja koje su dio SEECP ili Savjeta za regionalnu saradnju su: Sjeverna Makedonija, Grčka, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Moldavija, Rumunija, Slovenija i Turska.

Pored pomenutih visokih gostiju u Skoplju, neki od zvaničnika drugih zemalja koje će učestvovati na Samitu, kako je saopšteno iz kabineta Siljanovske Davkove, su ministri spoljnih poslova, Srbije Marko Đurić i Turske Hakan Fidan; zamjenik ministra vanjskih poslova Bugarske Ivan Kondov; državni sekretari ministarstava inostranih poslova, Moldavije Sergej Mihov i Rumunije Daniela Gitman; kao i ambasadori Slovenije Gregor Presker i Hrvatske Nives Tiganj.

Na samitu će biti i učesnici iz Evropske unije: zamjenik generalnog direktora u Evropskoj službi za vanjske poslove EU Marko Makovec i predstavnica Evropske komisije Ana Veziroglu.

SEECP kao forum za regionalnu saradnju osnovan je 1996. godine i obuhvata sve zemlje Jugoistočne Evrope. Glavni ciljevi su unapređenje političke i bezbjednosne saradnje, podsticanje ekonomske saradnje i proširenje saradnje u oblasti ljudskih prava, demokratije i pravde.

Kako je navedeno nakon osnivanja, SEECP vidi sebe kao autentični glas regiona Jugoistočne Evrope (JEE) i smatra se komplememtarnim PS, SECI-ju i SAA (Procesu stabilizacije i asoscijacije EU).

 

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.