Skandal: Borcu ISILA-a šest mjeseci, a poslaniku za guranje policajca sedam mjeseci

0

Presuda Hamidu Beharoviću, koji je osuđen u Višem sudu u Podgorici na šest mjeseci zatvora za krivično djelo učešće u stranim oružanim formacijama, je još jedna skandalozna odluka sudskih instanci u Crnoj Gori. Presudu je izrekla sutkinja Biljana Uskoković, a za pomenuto krivično djelo, koje je jedno od najtežih po krivičnom zakoniku Crne Gore, može se izreći kazna do 10 godina. Poređenja radi, na veću zatvorsku kaznu je nedavno osuđen Milan Knežević poslanik Demokratskog fronta, koji je zbog guranja policajca dobio sedam mjeseci zatvora.
Presuda Beharoviću je još jedan dokaz da je crnogorsko pravosuđe u raljama politike i da im je očigledno zadatak da zadovolje statistiku o pokretanju postupaka, nego da zakonski sankcionišu počinioce teških djela.
Beharović je u sudnici rekao da se neće žaliti na kaznu koja mu je dosuđena, već će samo “spakovati kofere i otići da je što prije izdržava kako bi nakon togao mogao da nastavi sa normalnim životom”.
Prema optužnici, data mu je kuća u kojoj je ugošćavao borce ISILA-a Adema Mustafića, Omara Redžepagića, Džemala Canovića, Damira Slakovića, Damira Muratovića i druge pripadnike terorističke organizacije ISIL… Beharović je sa njima, prema navodima optužnice, učestvovao u oružanim formacijama ISIL-a tako što je sa Canovićem i Redžepagićem obilazio stražarska mjesta terorističke organizacije na granici sa Turskom i više puta upotrebljavao oružje koje je od njih dobio.
Zakonske kazne
Zakon predviđa da lice koje protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuje, regrutuje, priprema, organizuje, rukovodi, prevozi ili organizuje prevoz ili obučava pojedinca ili grupu ljudi u namjeri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružnim formacijama kazniti zatvorom od dvije do deset godina.
Za one koji neposredno ili preko treće osobe nude, daju, obezbjeđuju, traže, prikupljaju ili prikrivaju fiansijska sredstva, fondove, materijalna sredstva i opremu koja je u cjelini ili djelimično namijenjena za izvršenje ovih djela predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.