Sjeverna Makedonija: VMRO-DPMNE formira vladu sa strankom etničkih Albanaca

0

Navodno se već zna koje resore će dobiti stranke, ali za sada još nisu poznata imena potpredsjednika vlade, ministara i njihovih zamjenika, prenose mediji

Koalicija koju predvodi VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog je pred formiranjem vlade koja će biti podržana dvotrećinskom većinom u parlamentu, pišu danas skopski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi portal skopskog radija Lider, VMRO-DPMNE, stranka etničkih Albanaca „Vredi“ i „Znam“ su, navodi se, pred konačni dogovorom o sastavu nove vlade.

Navodno se već zna koje resore će dobiti stranke, ali za sada još nisu poznata imena potpredsjednika vlade, ministara i njihovih zamjenika.

Kadrovi VMRO-DPMNE biće na čelu 11 ministarstava, a na mjestu predsjednika parlamenta biće jedan od lidera koalicije Vredi, piše portal i navodi da se za sada ne saopštavaju njihova imena.

Vrijedi će, dodaje se, u novoj Vladi dobiti i dva potpredsjednička mjesta, ministra životne sredine, zdravlja, socijalne politike, demografije i omladine, privrede i rada i sektora za evropske integracije.

Očekuje se da će dogovor o novom sastavu vlade biti zvanično postignut do kraja nedelje.

Pokret Znam Maksima Dimitrievskog u novoj vladi imaće dva ministra, za pravosuđe i novo Ministarstvo uprave.

Na sastanku budućih partnera usaglašeni su opšti principi saradnje za buduću vladu, a to su unapređenje evropskih integracija, podsticanje ubrzanog ekonomskog razvoja i intenziviranje napora u borbi protiv kriminala i korupcije uz poštovanje vladavine prava.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.