Sjeverna Koreja upozorava: Svako mIJešanje u rad naših satelita je objava rata

0

Sjeverna Koreja je zapretila da će neutralisati američke satelite ako se Sjedinjene Države budu miješale u njene svemirske aktivnosti, prenose „RIA Novosti“.

„Sjeverna Koreja je saopštila da će svako miješanje u rad njenih satelita smatrati objavom rata. Kao odgovor na bilo kakvo miješanje SAD u svemirske aktivnosti, eliminisaće američke izviđačke satelite“, navodi se u saopštenju.

Prethodno je Korejska centralna novinska agencija (KCNA) izvestila da je Državna generalna uprava za vazduhoplovnu tehnologiju predala sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu nekoliko nedavnih satelitskih snimaka američkih vojnih baza u Kaliforniji i Japanu.

Kako je navedeno, Kim je pregledao i satelitske fotografije Rima snimljene 25. novembra i vazdušne baze Anderson snimljene iznad Guama na Pacifiku.

Krajem novembra Pjongjang je saopštio da je uspješno lansirao raketu-nosač sa izviđačkim satelitom. Navodi se da je raketa-nosač Čolima-1 poslala satelit Maligjong-1 u orbitu. On je lansiran sa poligona Tongčang-ni, dok ga je pratio sjevernokorejski lider Kim Džong Un.

To je potvrdilo Ministarstvo odbrane Južne Koreje, iako je vojska napomenula da „sumnja da je sposobna da obavlja izviđačke funkcije“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.