Sjeverna Koreja optužila je Nensi Pelosi da narušava, međunarodni mir i stabilnost svojim posjetama Tajvanu

0

Sjeverna Koreja optužila je predsjedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da narušava međunarodni mir i stabilnost, optuživši je da je podsticala antisjevernokorejsko raspoloženje i izazvala bijes Kine tokom azijske turneje.

Pelosi je otputovala u Južnu Koreju nakon posjete Tajvanu ranije ove nedjelje, zbog koje je kineska vojska započela vojne vježbe.

Kina Tajvan smatra dijelom svoje teritorije, a posjete stranih zvaničnika ostrvu ocjenjuje kao provokaciju.

Dok je bila u Južnoj Koreji, Pelosi je posjetila pogranično područje sa Sjevernom Korejom i razgovarala o nuklearnom programu Sjeverne Koreje sa predsjednikom južnokorejske Skupštine Kim Jin Pjoom.

„Pelosi, koja je bila izložena salvi kritika Kine zbog narušavanja regionalnog mira i stabilnosti posjetom Tajvanu, uzburkala je atmosferu i sa Sjevernom Korejom tokom svog boravka u Južnoj Koreji“, navodi se u saopštenju sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju Pelosi je okarakterisana kao „najgori rušitelje međunarodnog mira i stabilnosti“ i dodaje da njeno ponašanje jasno pokazuje neprijateljsku politiku SAD prema Sjevernoj Koreji.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.